Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Opoziční starostové chtějí vyhrát podzimní komunální volby v Jablonci

16. 06. 2022 | 13:45

Opoziční hnutí Starostové pro Liberecký kraj (SLK) chtějí v Jablonci nad Nisou vyhrát podzimní komunální volby. Půjdou do nich s heslem Jablonec, chtějme více. Novinářům to dnes při zahájení kampaně řekla ekonomická náměstkyně muzea v Jablonci a vedoucí folklorního soubor Nisanka Jana Hamplová, která bude v čele kandidátky.

volby3 irma
Foto: Artur Irma

"Chtějme více míst ve školkách pro děti, chtějme víc opravených chodníků, chtějme více odpadkových košů, chtějme více prostě všeho. Jablonec na to má a my jsme ti, kteří Jablonec vrátí k prosperitě," řekla.

V kampani budou starostové slibovat, že v následujících čtyřech letech proinvestují miliardu korun. "Vypadá to jako velká částka, která ale odpovídá současné situaci," uvedla Hamplová. V rozpočtu letos Jablonec počítá s investičními akcemi za více než 418 milionů korun, což je o 80 procent víc, než šlo do investic v loňském roce.

Miliardu chtějí podle Hamplové vydat na "běžné" investice. "Vyloženě velký projekt, do kterého bychom se pouštěli, stanovený nemáme. Je to opravdu na to, aby se zlepšil život ve městě. Lidi trápí, že nemají chodník, že jsou rozbité silnice, a chtějí mít místa pro děti v mateřských školách i trávit volný čas smysluplně," dodala. Před čtyřmi lety SLK v Jablonci získalo ve 30členném zastupitelstvu tři mandáty, nyní jich chtějí získat podle Hamplově 16, tedy nadpoloviční většinu. Na kampaň vydají starostové v Jablonci zhruba 850.000 korun.

Komunální volby v roce 2018 vyhrála v Jablonci ODS a získala osm mandátů v zastupitelstvu, druhé skončilo ANO se sedmi zastupiteli, Piráti získali pět mandátů a čtyři koalice Společně pro Jablonec (SPJ) vytvořená ze zástupců KDU-ČSL, Zelených a nezávislých kandidátů. Starostové skončili pátí a za nimi byla se dvěma mandáty Nová budoucnost pro Jablonec a jednoho zastupitele má SPD. Na koalici se tehdy dohodlo druhé ANO s Piráty, uskupením SPJ a připojil se i jeden ze dvou zastupitelů za Novou budoucnost pro Jablonec Michael Vraný. Primátorem byl Milan Kroupa (ANO). Koalice ale vydržela sotva deset měsíců. V září 2019 zastupitelstvo Kroupu odvolalo a do čela města zvolilo Jiřího Čeřovského z ODS. Město od té doby vede koalice ODS a ANO, zastupitelé Pirátů a SPJ skončili v opozici.

čtk