Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Oprava páternosteru v radnici bude stát šest milionu korun, nejdražší na oběžném výtahu je systém nazývaný růženec

29. 11. 2019 | 16:04

Páternoster v budově radnice v Jablonci nad Nisou čeká rekonstrukce za více než šest milionů korun. Oběžný výtah se zastavil v srpnu a podle odhadů se zřejmě nerozjede dřív než příští rok o prázdninách. Vzhledem k originalitě jednotlivých dílů potrvá jejich výroba řadu měsíců, řekl dnes ČTK tajemník jabloneckého magistrátu Marek Řeháček.

JNradnice JablonecMIC
archivní foto

Oběžný výtah je vynálezem v 19. století z Velké Británie a jeho první exemplář se rozjel v Londýně v roce 1880. Do prvorepublikového Československa se dostal ve 20. letech minulého století. Název dostal podle modlitby Pater noster (česky Otče náš), která se vkládá do růžence, jehož korálky vzdáleně mechanismus výtahu připomínají. Dnes je v Česku 43 funkčních páternosterů, většina v Praze. V Libereckém kraji jsou dva - na jablonecké radnici a v budově krajského úřadu v Liberci.

Jablonecký výtah je ze 70. let minulého století. "Nynější originální zařízení bylo vestavěno při rekonstrukci radnice v dobách socialismu s tím, že jeho životnost se předpokládá na 20 až 25 let. Výtah už dlouho přesluhoval a posledních pět let jsme se snažili připravit generální rekonstrukci páternosteru a její zařazení do rozpočtu města," doplnil Řeháček. V srpnu ale zařízení vypovědělo, a vše se urychlilo.

"Nejdražší na výtahu je systém nazývaný růženec, který tvoří řetězy, jež jsou propojeny celým mechanismem a s ozubenými koly tvoří pohybový aparát. Tyto prvky, které uvádí páternoster do chodu, jsou dožilé, vytahané a musí se vyměnit," řekl tajemník. Kvůli rekonstrukci bude nutné vyndat kabiny a celý mechanismus včetně pohonu vyměnit. "Zařízení páternosteru musí být vyrobeno na míru. I proto bude oprava trvat déle," dodal Řeháček.

Vyřazení výtahu může podle Řeháčka způsobit problémy hlavně méně pohyblivým lidem. Senioři či lidé s omezenou možností pohybu mohou ale využít výtahu v zadní části radnice, který jinak slouží hlavně postiženým a maminkám s kočárky. Lidé také mají možnost domluvit se telefonicky s určitým úředníkem. "Ten pak ve stanovený čas zajde na jednání do infocentra v přízemí budovy," dodal tajemník magistrátu.

čtk