Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Opravy inženýrských sítí v centru Jablonce nad Nisou jsou nutné bez ohledu na prodloužení tramvajové trati

01. 06. 2019 | 0:35

Rekonstrukce inženýrských sítí v centru Jablonce nad Nisou je nutné udělat bez ohledu na plánované prodloužení tramvajové trati. Práce se připravovaly několik let, řekla dnes ČTK mluvčí magistrátu Jana Hajná. Oprava čeká vodovodní řad a plynové potrubí, vyměnit je potřeba kanalizaci a vybudovat samostatnou dešťovou kanalizaci včetně retenčních nádrží. Od července proto bude uzavřena rušná křižovatka ulic Budovatelů a Poštovní u konečné tramvaje v Jablonci.

TvLKtramvajjablonec2 zmenšený
Foto: Artur Irma

Práce nebudou omezené jen na letošní rok. "Do konce listopadu vzniknou na rozkopaných komunikacích provizorní povrchy, aby ulice mohly být před zimou znovu otevřeny, a doprava se vrátí do původních tras. V zimních měsících budou komunikace průjezdné a bude na nich probíhat zimní údržba. Stavba, včetně nutných uzavírek, bude pokračovat v březnu 2020," doplnila Hajná. S komplikacemi ale musí motoristé a obyvatelé v této části města počítat i v dalších letech. Práce a uzavírky jsou tam naplánované až do roku 2022.

Uzavření křižovatky u konečné tramvaje ve městě výrazně zkomplikuje dopravu. "V první fázi rekonstrukčních prací budou řidiči osobních automobilů využívat objízdné trasy, které povedou od Liberce z křižovatky s ulicí Budovatelů, dále Libereckou a kolem OC Central, ulicí Kostelní na křižovatku s ulicí Soukennou a Budovatelů," doplnila mluvčí.

Od Železného Brodu na Liberec povede objížďka Novou Pražskou do Skřivánčí, částí ulice Vodní s odbočením do ulice U Nisy a do ulice Budovatelů. "Zbývající část ulice Vodní bude od semaforů na ulici Liberecké jednosměrná pro vozidla jedoucí ve směru od Liberce na Prahu. V ulici Skřivánčí bude zřízen provizorní přechod pro chodce," dodala Hajná. Kompletní mapu uzavírek a objízdných tras najdou lidé na internetových stránkách města.

Velké dopravní komplikace přinese v této části města také prodloužení tramvajové trati z Liberce do centra Jablonce. Tramvaj by měla pokračovat z dnešní konečné u Tyršových sadů přes Soukennou ulici a Dolní náměstí na nový terminál MHD, který má být postaven v prostoru ohraničeném ulicemi Kamennou, Lipanskou a 5. května. Celkové náklady se odhadují zhruba na 600 milionů korun. Práce by měly začít v příštích letech a Jablonec a Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce (DPMLJ) chtějí projekty financovat s využitím evropských dodací.

čtk