Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Oslavte Den otců na jablonecké přehradě s Apollem 11

15. 06. 2019 | 17:47

Je to už padesát let, co přistáli první lidé na Měsíci. A právě toto výročí se stane letošním symbolem Dne otců, který bude 16. června od 14 do 18 hodin u jablonecké přehrady. Otcové a jejich děti se tu totiž setkají s Apollem 11.

Neil Armstrong a Edwin „Buzz“ Aldrin sice vykročili z lunárního modulu v Moři klidu na téměř celodenní výlet po Měsíci přesně 20. července 1969, ale padesáté výročí je natolik významné a lety do vesmíru tak lákavé, že město Jablonec jako pořadatel zvolil právě tento námět. Hlavním cílem letu Apolla 11 bylo doletět k Měsíci, přistát na jeho povrchu a bezpečně se vrátit na Zemi. Posádka však dostala i několik vedlejších úkolů. Přivézt vzorky měsíčního materiálu, umístit na povrchu Měsíce televizní kameru a uskutečnit několik vědeckých experimentů. „Kosmonauté na Měsíci strávili téměř přesně 21 hodin a 31 minut a během své procházky nasbírali 22 kilogramů měsíčních hornin ke zkoumání. A tak se dá očekávat, že i úkoly zábavného soutěžního programu tradičního odpoledne pro otce s dětmi i celé rodiny bude směrovaný k vesmíru,“ říká náměstek jabloneckého primátora David Mánek.

„Součástí odpoledne bude také kulturní program, v němž vystoupí kapela Hush, která působí na hudební scéně od roku 1996, na svém kontě má pět alb a často boduje i v regionálních rozhlasových hitparádách. Zkrátka nepřijdou ani vaše chuťové buňky, protože nabídka občerstvení bude bohatá,“ slibuje Lucie Kocourková z oddělení školství, kultury a sportu.

Na Dni otců se představí také společnost EKO-KOM se stánkem Tonda Obal a atrakcemi pro děti, jako je maxidomino, házecí deska, holandský billiard, trojkolky a skákací hrad.  Kromě toho bude Jablonec patnáctou zastávkou týmu Recyklojízda, který v červnu projede na elektrokolech Česko od východu na západ, aby podpořil třídění a recyklaci baterií. Cílem tříčlenného týmu je zdolat na elektrokolech přes 800 kilometrů. Na cestě má 25 zastávek v českých a moravských městech. Na jablonecké setkání s Recyklojízdou se lidé mohou těšit od 15 do 16 hodin u jablonecké přehrady právě v rámci Dne otců. „Recyklojízdu děláme především proto, abychom lidi mohli upozornit, že i když se někomu mohou zdát baterky malé, do koše rozhodně nepatří. Je potřeba je odnášet na sběrná místa, odkud putují na recyklaci. Chráníme tím životní prostředí,“ říká Eva Gallatová, která je členkou týmu Recyklojízdy a zároveň zastupuje neziskovou společnost ECOBAT. Ta v České republice již 17 let zajišťuje zpětný odběr a recyklaci přenosných baterií.

Den otců se slaví ve většině států třetí neděli v červnu. Jeho tradici založila Američanka Sonora Smart Doddová, která chtěla ocenit úsilí, s nímž se o ni a další čtyři sourozence staral její ovdovělý tatínek. Úplně první oslava Dne otců se konala v americkém městečku Spokane ve státě Washington 19. června 1910, v den narozenin Sonořina otce.

JN/Jana Hajná