Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Památkou roku 2020 je citlivě obnovený secesní dům v Jablonci nad Nisou

10. 06. 2021 | 10:38

Do Jablonce nad Nisou letos putuje titul Památka roku 2020. Cenu získala obnova secesního domu v Korejské ulici. Kromě nové fasády vkusně a citlivě pojatá rekonstrukce přinesla mimo jiné také výměnu oken, okapů a renovaci původních vchodových dveří.

seceseJN
archivní foto

Do soutěže byly přihlášeny celkem čtyři obnovy kulturních památek. Statutární město Liberec představilo projekt rekonstrukce kaple Božího hrobu, město Dubá přihlásilo třetí etapu obnovy bývalé sušárny chmele spočívající v celkové opravě fasád a obnově zastřešení severní kruhové věže a Jablonec nad Nisou kromě vítěze z Korejské ulice zastoupila ještě obnova fasády secesní vily v ulici V Nivách číslo 977/10.

„Přihlášky přišly bohužel jen čtyři. Ve všech případech se však jedná o vynikající příklady obnovy. Jsem si jistá, že rekonstrukcí památek nebo jejich etap proběhlo v kraji mnohem víc. Nicméně pandemie posunula priority lidí jinam. Věřím, že příští rok už bude přihlášených více,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Komise se nakonec rozhodla udělit titul a odměnu 50.000 korun obnově fasády domu v Korejské ulici číslo 1971/17. „Porota ocenila, že se na tak vynikající obnově domluvilo několik vlastníků domu. Je to rozhodně mimořádný přístup a následováníhodný příklad,“ doplnila Květa Vinklátová.

Opravy byly rozděleny do tří etap; začalo se v roce 2018. Na domě dělníci obnovili dekorativní prvky, omítky, vyměnili odtokové svody, garážová vrata, zrenovovali původní vchodové dveře a vyměnili zábradlí u teras. Vyměněny byly venkovní parapety, do zahrady přibyla ozdobná vrátka, repasí prošly vstupní dveře do zahrady. Byla také obnovena střešní krytina, dílem z plechu a dílem z vláknocementových šablon. Došlo i k repasi stávajících oken – k obroušení, zatmelení a natření zelenou barvou.

LK/Jan Mikulička