Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Po loňské extrémně dlouhé sezoně (114 dní) byla ta letošní v Harrachově hodně krátká, jen 87denní

28. 03. 2024 | 8:36

Zimní sezona v Harrachově byla úspěšná. Sjezdovky na Čertovu horu byly v provozu již od 8. prosince, sjezdové tratě na Čertovu horu se upravovaly stejně jako běžecké tratě do neděle 3. března. Podařilo se uspořádat řadu sportovních událostí republikového i mezinárodního významu.

Krakonoš24a
I letos byl největší harrachovskou atrakcí příjezd Krakonoše. Archivní foto

Sezona skončila asi o měsíc dříve, než  běžně, a to z důvodu rychlého odtání sněhu. Další příliv turistů Harrachov očekává přes velikonoční svátky.

“V Harrachově se i letošní zimu uskutečnily závody v Severské kombinaci Youth Cup, Alpen Cup i MČR ve skoku. Uvítali jsme také MČR v běžeckém lyžování v kategorii starší žactvo. Bohužel se nepodařilo  uspořádat plánovaný konec běžecké  sportovní sezony závodem Skitour,” říká  starosta Tomáš Vašíček.

Harrachov po celou zimu upravoval běžecké tratě. Nejčastějšími okruhy byly Terex nebo podél Mumlavy na Voseckou boudu. Poslední úprava proběhla v sobotu 2. března.

Provoz ve sportovním areálu Harrachov začal letošní sezonu již 8. prosince, to je o dva týdny dříve, než bývá obvyklé. Lanovka na Čertovu horu jezdí od pondělí 4. března v letním provozu, pro pěší. Po loňské extrémně dlouhé sezoně (114 dní) byla ta letošní extrémně krátká (87 dní).  “Letošní neobvykle rychlé odtání sněhu ze sjezdovek nebylo zapříčiněno až tak denními teplotami, jako spíš intenzivními srážkami a hlavně absencí nočních mrazů, které v jarním období pomáhají stabilizovat sněhovou pokrývku,” říká  Vlastislav Fejkl ze Sportovního areálu Harrachov.

Ubytovací kapacity byly jako každou sezonu plné v období vánočních a jarních prázdnin. Ostatní víkendy závisely na počasí. “Letošní zimu především průběh deštivého počasí v únoru ovlivnil obsazenost hotelu, na místo očekávaných 90 a více % obsazenosti jsme zaznamenali o 15%, na konci února až o 20% méně. I přesto celkově hodnotíme únor docela dobře, horší to bylo v březnu, kdy jsme očekávali lepší obsazenost do konce jarních prázdnin,” říká harrachovský hoteliér Marek Šustr.

Jaro v Harrachově pomyslně zahájila tradiční akce Příjezd Krakonoše, a to na konci jarních prázdnin, 16. března. Příjezd Krakonoše sestává každoročně z průvodu masek, soutěží o nejlepší kostým, nechybí hudební doprovod ani stánkový prodej.

Další příliv turistů Harrachov očekává přes velikonoční svátky.

TZ Harrachov/Hana Veselá