Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Po více než dvouměsíční výluce začnou v pondělí znovu jezdit tramvaje do Jablonce

22. 05. 2020 | 11:01

Do Jablonce nad Nisou začnou od pondělí po více než dvouměsíční výluce znovu jezdit tramvaje z Liberce. Provoz na frekventované trati se zastavil 14. března v souvislosti s první částí rozsáhlé rekonstrukce plynovodu, vodovodu, jednotné kanalizace a dostavby dešťové kanalizace v Jablonci. Demontovat bylo nutné i tramvajové koleje, teď už je vracejí na původní místo, aby mohl být provoz v pondělí obnoven, řekla dnes ČTK mluvčí magistrátu Jana Fričová.

Práce souvisejí s rekonstrukcí sítí, která už v březnu v Jablonci pro dopravu uzavřela křižovatku ulic Poštovní a Budovatelů, která je součástí silnice I/14. Práce tam měly začít už loni, kvůli námitkám podnikatelů a obyvatel je ale město muselo odložit. Křižovatka zůstane uzavřena do konce června, pak se práce posunou a uzavřena bude pro dopravu křižovatka Poštovní ulice a Anenského náměstí. "S objížďkami tam musí motoristé počítat až do podzimu," řekl primátor Jiří Čeřovský (ODS).

S obnovením výuky ve školách v pondělí v Jablonci znovu vyjedou i školní autobusy. Ty přestaly jezdit ve druhém březnovém týdnu, kdy byly v Libereckém kraji jarní prázdniny, a kvůli koronavirové pandemii a uzavření škol nebyl jejich provoz zatím obnoven. Jezdit tak začnou znovu školní linky 131 z nádraží přes Paseky a Mšeno do centra, linka 132 z Nové Vsi přes sídliště Šumava a centrum do Rýnovic a také školní linka 133 z Horní Proseče přes Rýnovice a Mšeno na Žižkův Vrch.

"V každém autobusu je u předních dveří, u odbavovacího zařízení, dávkovač s dezinfekcí. Dopravce kromě běžného úklidu autobusů dezinfikuje vozy v průběhu provozu. Na konečných stanicích se ošetřují madla, záchytné tyče a tlačítka zvonků," řekl ČTK ředitel Jablonecké dopravní Luboš Wejnar. Vozy navíc podle něj procházejí pravidelně ozonizací, která umí odstranit škodlivé viry a bakterie. Jezdit zatím v Jablonci nebudou například autobusy linky 102, 112 a 113, spojení přes Malé Vrkoslavice bude podle něj zajišťovat linka 110. Nevyjede zatím ani noční linka.

čtk