Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Podnikatelé v Jablonci mohou do konce března znovu požádat o slevu na nájemném, jsou-li v městském

17. 03. 2021 | 15:29

Podnikatelé v městských objektech v Jablonci nad Nisou mohou do konce března radnici znovu požádat o slevu na nájemném. Žádat mohou ti, jejichž práce byla v nouzovém stavu omezena nebo přerušena. Zároveň město umožní odložit do konce července splatnost nájemného za půl roku. ČTK o tom dnes informovala mluvčí magistrátu Jana Fričová. Slevu nabídla radnice podnikatelům už loni, podobně o ni mohli žádat podnikatelé třeba v Novém Boru.

JNturisportal
archivní ilustrační foto

"Jde o nájem za šest měsíců, od loňského října do konce letošního března. Nájemci mají možnost doplatit nájemné za tyto měsíce nejdéle do konce července," doplnil ekonomický náměstek jabloneckého primátora Milan Kouřil (ANO). O slevu nájemného mohou podle něj žádat nejen podnikatelé, ale také organizace, které mají prostory města pronajaté k sociálním účelům a pro činnost zájmových spolků, měli provoz omezený nebo úplně uzavřený kvůli nouzovému stavu, a také městské organizace. "Zatím město poskytlo slevu od 25 do 100 procent nájemného šesti nájemcům," dodal.

K žádosti o slevu musí žadatelé doložit, jak jejich činnost protiepidemická vládní opatření omezila a také to, zda a v jaké výši čerpali od státu kompenzace v rámci podpory Covid - nájemné. Není to první úleva, kterou radnice v době pandemie nájemcům nabídla. Už loni v dubnu nabídlo město podnikatelům odklad splatnosti nájemného do konce července. V červnu pak poskytlo třicetiprocentní slevu na nájemném zpětně za měsíce duben až červen všem nájemcům i podnájemcům na základě jejich žádosti. "Slevu dostalo 13 subjektů v celkové výši 252.000 korun," dodal Kouřil.

Podobně své živnostníky podpořil i Nový Bor na Českolipsku. Loni na jaře slevy na nájemném využily tři desítky živnostníků a město jim odpustilo nájemné v celkové výši 248.671 korun. Teď mohli znovu žádat úlevu od 1. ledna. "Uvědomujeme si zatížení živnostníků a podnikatelů v důsledku nucených uzávěr provozoven, které s mírnými přestávkami trvá už rok. I když má město omezený rozpočet a úlevou na nájemném přijdeme o další příjmy, je pro nás prioritní zachovat síť obchodů a dalších služeb," řekl novoborský starosta Jaromír Dvořák (Starostové pro Liberecký kraj).

čtk

Dočasná změna autobusové linky

Kvůli pokládce finálního asfaltového povrchu v ulici Poštovní a souvisejícím stavebním pracím v křižovatce ulic Poštovní a Liberecké se dočasně změní trasa linky MHD č. 105 Kokonín – Horní Proseč, a to v termínu od 18. března do 24. dubna. Proto také bude ve stejném období zrušená zastávka Divadlo v ulici Liberecká ve směru na Horní Proseč. Linka pojede od zastávky Lázně na zastávku Budovatelů a dále už bude pokračovat po své trase Rýnovickou ulicí.

JN/Jana Fričová