Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Podzimní slavnosti zahájil jablonecký primátor poprvé v roce 1998

18. 09. 2021 | 13:36

Jablonecké podzimní slavnosti se letos uskuteční 17. a 18. září. Těšit se můžete opět na stylový stánkový prodej a celodenní kulturní program. Oproti předchozím letům proběhnou v trochu jiné podobě. Lidé mohou korzovat městem a užít si nejen tradiční stánky před radnicí a na pěší zóně, ale třeba i Dýňobraní u Domu vína nebo vystoupení kapel různých žánrů na letní scéně Eurocentra. Důvod je jasný – epidemiologická situace nabádá k opatrnosti a pořadatelé chtějí zamezit většímu shromažďování na jednom místě.

jablonec podzimni slavnosti
Foto: JN

Stánky na Mírovém náměstí, na náměstí Dr. Farského a v Podhorské ulici nabídnou regionální produkty, kvalitní vína, med i koření, dárkové předměty, šperky, keramiku, kožené zboží, přírodní kosmetiku a spoustu dalšího. Chybět nebudou ani zabijačkové a sýrové speciality, koláče či perníčky. Celkem se na Jablonecké podzimní slavnosti chystá téměř 60 prodejců a řemeslníků. Návštěvníky samozřejmě rádi uvítají i zdejší kamenné prodejny, např. obchodní dům Central připravil ve spolupráci s DDM Vikýř sportovní hry.

„Poprvé jsem zahajoval Jablonecké podzimní slavnosti v roce 1998. Tehdy jsme je připravili ke 190. výročí povýšení Jablonce nad Nisou na městys,“ vzpomíná jablonecký primátor Jiří Čeřovský, který slavnosti tehdy zahajoval v pavilonu A na tehdejším výstavišti, a to kontraktační výstavou Dny partnerských měst, na kterých se představili firmy regionální i hosté z Belgie, Německa a Itálie.

Stále panující nebezpečí šíření koronavirové nákazy letos návštěvám z partnerských měst nepřejí, přesto do Jablonce zavítá nová tvář z partnerského Kaufbeurenu. „Alexander Müller nahradil ve funkci ředitele Spolku pro partnerská města Kaufbeurenu, zesnulého Lászla Kasztnera. Do Jablonce přijel se svou ženou Birgit, která také pracuje pro město Kaufbeuren. Představí se primátorovi i spolupracujícím institucím – navštíví mimo jiné ZŠ Liberecká, Gymnázium Dr. Randy, Dům česko-německého porozumění, Českou mincovnu, starokatolický kostel, informační centrum, zhlédne vystoupení Nisanky (potažmo Spolku jabloneckých dam a pánů) i Mladé dechovky. A v sobotu bude na přání výlet na Ještěd,“ popisuje program hostů z partnerského města Kateřina Hujerová z kanceláře primátora.

Kulturní program, který letos proběhne na Letní scéně Eurocentra, bude prezentovat především soubory s regionálním původem, či působištěm. Vstup je zdarma.

Pátek 17. 9.

10:00 Liberečtí harmonikáři

11:10 Zahájení Slavností primátorem města

11:15 Izerína – seniorský pěvecký sbor

12:15 Aries – soubor bicích nástrojů

13:30 Good Water Band – bluegrass

14:45 RozumBrothers – crossover

16:00 Potomek – poprock

17:15 Makule – electroclash

Sobota 18. 9.

10.00 Jablonečanka – dechový orchestr

11:00 Orientální studio Tasmina – 1. část

11:15 Taneční klub Xtream – country 

11:35 Orientální studio Tasmina – 2. část

12:05 Sestrogen – dívčí kytarové duo

13:15 Akcent – vokální skupina

14:15 Janberi – folk

15:30 WE2 – rock

16:35 Snap Call – rock’n‘roll, bluesrock

17:50 RAiN – metal

19:05 Dangar Six – rock, metal

Vyhlídka z radniční věže s průvodcem

V době Slavností je možné vystoupat na radniční věž s průvodcem. Místo srazu, prodej vstupenek a možnost získat další informace budou v Turistickém informačním centru v přízemí budovy radnice.

Akce se řídí vládními hygienickými nařízeními aktuálními v daném termínu. Jablonecké podzimní slavnosti 2021 pořádá statutární město Jablonec nad Nisou ve spolupráci s městskou společností Kultura Jablonec, p. o.

Aktuální informace naleznete na webu www.kulturajablonec.cz.

JN/Jana Fričová