Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Posvěcení drobných historických památek připravil Jablonec na přelom září a října

24. 09. 2020 | 5:36

Posvěcení dvou drobných historických památek připravil jablonecký magistrát na přelom září a října. Ta první se světila v pondělí 21. září, druhou čeká slavnostní akt v pondělí 5. října vždy od 16 hodin.

kříž 2 DSC 0832
Foto: JN

V pondělí 21. září se sešli milovníci historie u opraveného křížku v ulici Prosečská. „Křížek restauroval regionální kameník Petr Verich, s nímž město dlouhodobě a úspěšně spolupracuje. Za sebou má práci na rekonstrukci Panny Marie v Rýnovicích, v současnosti pracuje na křížku Na Úbočí a chystá se i na hrob Roberta Hemmricha, známého jabloneckého stavitele,“ říká Iva Řimnáčová, vedoucí odboru stavebního a životního prostředí.Foto: JNZrekonstruovaný křížek je na pozemku města a náklady na jeho zrestaurování dosáhly částky necelý 46 tis. korun. „Jablonec se obnově drobných památek systematicky věnuje již od roku 2013. Jako první se veřejnosti představila kaple na Proseči a každý rok přibývají další křížky a pomníčky. Letos na podzim požehnáme dva křížky, které jsou shodou okolností oba na Proseči. Opravujeme také dva památníky - jeden v Jabloneckých Pasekách a druhý na Vrkoslavicích. Na opravy některých se nám daří získat peníze z dotací ze státního rozpočtu, jiné, jako to bylo v tomto případě, financujeme z městského rozpočtu,“ říká náměstek primátora David Mánek.

JN/Jana Fričová