Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Povinné hromadné očkování psů proti vzteklině je letos v Jablonci zdarma

22. 09. 2020 | 10:23

Letošní hromadné povinné očkování psů proti vzteklině se v Jablonci nad Nisou koná od úterý 22. do čtvrtka 24. září v čase od 10 do 12 hodin a od 14 do 16 hodin ve veterinární ordinací MVDr. Baudyše v Ještědské ulici. Očkování nabízí magistrát chovatelům psů zdarma.

Chovatelé jsou povinni zajistit dle zákona o veterinární péči, aby byli psi ve stáří od 3 do 6 měsíců očkovaní proti vzteklině a následně revakcinováni dle použité vakcíny. „Výrobce námi použité vakcíny doporučuje zvíře nechat očkovat v roce následujícím po první vakcinaci a poté vždy jednou za dva roky,“ říká Jan Čermák z oddělení správy veřejné zeleně.

Pes musí být při příchodu do ordinace opatřen náhubkem a vodítkem a musí s ním přijít dospělý. Navíc podle předpisů Evropské unie o veterinárních podmínkách musí být zvíře označené čipem. „Výjimku tvoří psi, kteří jsou viditelně označení čitelným tetováním provedeným před 3. červencem 2011,“ dodává Čermák s tím, že pes musí být přihlášený na území statutárního města Jablonec nad Nisou.

Termíny očkování jsou stanovené od úterý 22. do čtvrtka 24. září vždy v čase od 10 do 12 a od 14 do 17 hodin. „Náhradní termíny nejsou, majitelé psů mohou svá zvířata nechat proočkovat u soukromých veterinárních lékařů. Zde si však majitelé vakcínu hradí sami, uzavírá Jan Čermák. Pokud někdo svého psa nenechá naočkovat, může mu Krajská veterinární správa uložit až dvacetitisícovou pokutu. 

JN/Jana Fričová