Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Práce na jablonecké radnici pořád trvá, i když rekonstrukce začala už v roce 2013

02. 07. 2019 | 9:02

Na opravách interiéru a exteriéru jablonecké radnice se pracuje už od roku 2013. Tehdy vznikl nový stavební archiv z bývalé vinárny Boccaccio. Nyní jsou opravené zasedací místnosti, natřená okna a zrekonstruované dveře. Na špici věže se leskne obnovená měděná kupole s hromosvodem, fasáda bude dokončená v srpnu. Opravy u konce však ještě nejsou.

Jablonec radnice vnitřek Mad 17
Foto: Mad

Galerie velkého zasedacího sálu

Velký zasedací sál v novém hávu slouží od loňského roku, nedokončená však zůstala jeho galerie.
„K rekonstrukci balkonu chceme přistupovat se stejnou pietou jako k opravám předsednického stolu. Nechceme se zbavit všech stop minulosti. Naopak. Je hezké vidět, že na balkoně zasedacího sálu se sedávalo stejně za 1. republiky, za socialismu i v současnosti,“ říká tajemník magistrátu Marek Řeháček. I proto město znovu využije konsorcia restaurátorů vedeného odborným garantem Janem Hrdinou. „Podíleli se už na obnově zasedacích síní 201 a 203 a s jejich prací byla vysoká spokojenost,“ dodává.

Je třeba doplnit veškeré chybějící dílce podle původního vzoru, sklížit a doplnit konstrukce, podlepit uvolněné dýhy, opravit sklopné mechanismy a sedla nalakovat odolným přírodním olejovoskem medového odstínu v polomatném provedení,“ popisuje rozsah oprav Jan Hrdina z konsorcia restaurátorů. Sedadel je na balkoně 42, opravou projde zábradlí, parapety, obložení a oboje dveře. Práce začaly 1. července. „Dnes to, co bude možné, odmontujeme a odvezeme do dílny, kde se nám bude lépe pracovat. Ale třeba dřevěné zábradlí kolem sedadel i ostění galerie musíme opravit na místě,“ doplňuje Hrdina. Galerie by měla být hotová v září, cena za rekonstrukci je stanovená na necelých 370 tisíc korun.

Galerie velkého zasedacího sálu Archivy v bytech

Ve 3. a 4. patře radnice byly v době jejího vzniku malé byty přístupné ze zadního schodiště. Ve třetím patře byly dva o velikosti 1+1, ve 4. pak 2+1 a 4+1. Bydleli zde domovník, správce, topič a nájemce pohostinských podniků. A z těchto bytů se citlivými a jednoduchými úpravami stávají nově archivy odborů. „Svépomocí opravujeme podlahy a výmalbu a využíváme na tyto práce pracovníky VPP,“ doplňuje tajemník úřadu.

Minimuzeum ve věži

Od letní sezony si lze opět prohlížet okolí Jablonce z radniční věže. „Po domluvě s JKIC jsme zařadili do prohlídkového okruhu také opravené zasedačky a máme další plán,“ vysvětluje Marek Řeháček.
V minulosti byla ve věži telefonní a hodinová centrála, místnost pro akumulátory, sklady a spisový archiv. „Při opravě věže se zde vylouply dvě krásné místnosti. Z jedné bychom rádi udělali jakousi retrokancelář a zařídili ji dobovým nábytkem, do vitríny bychom umístili drobnosti, které jsme našli v radnici při opravách, jako jsou razítka, barvy nebo krabička sardinek z NDR,“ říká Řeháček s tím, že by návštěvníci takto viděli, jak se v minulosti úřadovalo. A ve druhé místnosti by byly vystavené modely jizerskohorských rozhleden, které městu darovalo Muzeum skla a bižuterie. „Vzniklo by tak jakési minimuzeum, modely byly k vidění naposledy v roce 2011,“ doplňuje tajemník.

Na odhalení přijede Winterova v nučka

V hale magistrátu se rozzářily křišťálové lucerny dle návrhu Karla Wintera teprve v roce 2017. V době stavby radnice na ně nezbyly peníze. Letos přibude do vstupní haly také pamětní deska radničního architekta. Pochází z dílny akad. soch. Jiřího Dostála a odhalená bude za přítomnosti vnučky Karla Wintera 16. srpna.

TZ/Adéla Říhová