Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Práce v křižovatce Poštovní a Budovatelů v Jablonci se komplikují. Auta mohou zatím  projíždět

02. 09. 2019 | 15:12

Práce, které měly ode dneška zcela uzavřít křižovatku ulic Poštovní a Budovatelů v centru Jablonce nad Nisou, se komplikují. Kvůli námitkám zahájí práce jen Severočeská vodárenská společnost (SVS), která chce zrekonstruovat splaškovou kanalizaci. Auta mohou zatím křižovatkou projíždět, pro autobusy a tramvaj platí výlukový režim. ČTK to dnes řekla mluvčí magistrátu Jana Hajná.

JNbudovatelu-postovni 2
Foto: www.mestojablonec.cz

Stavba v centru Jablonce je první etapou rozsáhlé obnovy inženýrských sítí, vodovodu, jednotné kanalizace a budování dešťové kanalizace, která ve městě chybí. Práce měly začít už v červenci, ale magistrát je musel kvůli zpoždění při výběru dodavatele posunout na srpen. Kvůli námitkám, které podali čtyři Jablonečané ke stavebnímu řízení na dešťovou kanalizaci, se nakonec zahájení stavby posunulo až na září.

Teď práce nabírají další skluz. "Na vině je odvolání proti rozhodnutí o stavebním povolení, které přišlo zcela účelově těsně před vypršením termínu v pátek odpoledne. Dozvěděli jsme se o něm prakticky až dnes ráno, kdy už bylo vše připravené," řekl náměstek primátora pro rozvoj Jakub Chuchlík (Piráti). Letos se proto bude rekonstruovat jen splašková kanalizace, práce na dešťové kanalizaci začnou až příští rok na jaře.

"Stavba dešťové kanalizace proběhne ve zkráceném čase, což zkomplikuje život v lokalitě," řekl Chuchlík. Obyvatelé ulic kolem křižovatky se podle něj stali rukojmími skupiny, která se prostřednictvím odvolání rozhodla překazit záměr prodloužit tramvaj až do centra. "To je ale úplně jiný projekt, navíc není ani města, ale Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce. Chtěli jsme pouze oba projekty načasovat tak, aby stavba pro obyvatele a návštěvníky Jablonce představovala co nejmenší zátěž," dodal.

Tramvajová trať dnes v Jablonci končí právě u křižovatky Poštovní a Budovatelů, projekt dopravního podniku počítá s jejím prodloužením zhruba o 800 metrů přes centrum na nový dopravní terminál. Rekonstrukce sítí a stavba dešťové kanalizace se musí podle Chuchlíka udělat bez ohledu na to, jestli jednou tramvaj pojede až do centra, nebo ne. "Inženýrské sítě jsou v těchto místech v dezolátním stavu a oddělení dešťové kanalizace od splaškové je s ohledem na hospodaření s vodou nevyhnutelné," dodal.

čtk