Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Prestižní ocenění převzalo už podesáté sedm jabloneckých pečovatelek

20. 05. 2022 | 5:39

Jubilejní 10. ročník Jablonecké pečovatelky už zná své držitelky. Z rukou primátora Jiřího Čeřovského a náměstka pro oblast humanitní Davida Mánka ocenění převzalo 18. května v restauraci hotelu Petřín sedm žen.

pecovatelka6
Foto: JN

Ocenění Jablonecká pečovatelka je už tradiční městskou záležitostí. Společně s Diakonií ČCE a Centrem sociálních služeb město oceňuje tímto způsobem ženy i muže, kteří věnují svůj čas potřebným, už desátým rokem. Organizátoři tak vzdávají hold práci lidí v sociálních službách – pečovatelům a pečovatelkám, osobním asistentům a asistentkám.

Letos si titul odneslo sedm žen, jež ze svého středu vybraly organizace Centrum pro zdravotně postižené Libereckého kraje, o.p.s., Centrum sociálních služeb Jablonec nad Nisou, p.o., Diakonie ČCE – středisko v Jablonci nad Nisou, Domov a Centrum denních služeb Jablonec nad Nisou, p.o., Hospic sv. Zdislavy, o.p.s. a Rodina24, z.ú. Jablonecký primátor Jiří Čeřovský a náměstek pro oblast humanitní David Mánek pozvali oceněné ženy na slavnostní oběd do hotelu Petřín.

„Práce v sociálních službách je fyzicky a psychicky velmi náročná a není vždy finančně a společensky dobře ohodnocena, přesto pečovatelky a pečovatelé svoji práci vykonávají s plným nasazením a s vědomím co nejvíce ulehčit klientům, kteří nejsou ve své životní etapě zcela soběstační a potřebují pomoc druhých. Jejich práce si opravdu vážím, a upřímně za ni děkuji,“ vyjádřil vděk přítomným primátor Čeřovský.

Poprvé se ocenění Jablonecká pečovatelka předávalo v roce 2013. Tehdy se zapojily tři organizace, které tento typ služeb poskytují – Diakonie ČCE, Centrum sociálních služeb a Domov důchodců Jablonecké Paseky. Ohlasy byly velmi pozitivní nejen mezi pečovatelkami, ale hlavně mezi těmi, kteří jejich služby využívají, a tak se k nominacím postupně připojili i další poskytovatelé sociálních služeb, kteří společně položili základ dalším ročníkům. Ocenění se předávala vždy v červnu na Koncertě proti násilí na seniorech.

„Ne všem z oceněných dam bylo příjemné ocitnout se při převzetí cen na divadelních prknech v záři reflektorů, proto jsme nyní zvolili prostředí a formu, která jim je příjemnější. Všechny ženy ale samozřejmě obdržely pozvánku i na zmíněný Koncert proti násilí na seniorech,“ vysvětluje volbu slavnostního oběda náměstek David Mánek.

Letošní 11. ročník Koncertu proti násilí na seniorech bude 16. června od 15 hodin v Městském divadle Jablonec nad Nisou. V programu vystoupí The Beatles Revival z Kladna a Karel Kahovec, v předsálí bude opět stolek Nadace Preciosa s jejich andělskou sbírkou, tentokrát pro šestiletou Aničku z Jablonce nad Nisou. Koncert je určený i veřejnosti, vstupenky zdarma jsou k dispozici v pokladně městského divadla.

JN/Jana Fričová