Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Preventista jablonecké městské policie přednáší dětem ze čtvrtých tříd o kyberšikaně online

24. 02. 2021 | 12:15

Základní školy na základě vládních opatření zatím stále zejí prázdnotou, do školy dochází pouze první a druhé ročníky, ostatní děti využívají stále distanční formu výuky. Proto zvolil online prostor pro svou přednášku také preventista jablonecké městské policie.

počítač holka malá
Ilustrační foto

„Minulý týden jsme se zúčastnil zvláštní premiéry. Po dohodě s pedagogy jsem připravil hodinovou online přednášku pro žáky čtvrtého ročníku základní školy. Tématem byla kyberšikana a počítačová kriminalita,“ říká Miloslav Lejsek, preventista MP. Přednáška je určená právě dětem ze čtvrtých tříd. „Žáci se seznámili s nebezpečnými jevy, s nimiž se mohou setkat na internetu. Celkem 25 žáků ze ZŠ Liberecká diskutovalo o takových pojmech, jako je kyberstalking, kybergrooming, hoax, phising a sexting. Součástí byla rovněž část věnovaná sociálním sítím, bezpečnému chování ve virtuálním prostředí a dostatečnému zabezpečení počítače,“ vysvětluje Lejsek s tím, že celý výklad děti pozorně sledovaly a v závěru online setkání s městskou policií pokládaly velké množství otázek.

„Šlo o první podobné vysílání. Nabízíme jej rovněž ostatním školám, dokud bude trvat vládní opatření proti Covid-19. Jakmile se budou moci děti vrátit do škol, bude přednášková činnost MP jako v minulých letech,“ doplňuje preventista jablonecké městské policie.

V případě zájmu mohou pedagogové a preventisté ZŠ kontaktovat Odd. prevence kriminality a vzdělávání MP na tel. 774 690 556, str. Lejsek Miloslav.

JN/Jana Fričová