Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Připomínku k astronomické dani z nemovitosti projedná Jablonec nad Nisou až na řádném zastupitelstvu

16. 08. 2024 | 10:19

Hromadnou připomínku k dani z nemovitosti, kterou obyvatelé a podnikatelé v Jablonci nad Nisou žádají změnu nové vyhlášky, projedná řádné zastupitelstvo 19. září. Podle právníků města není nutné svolávat mimořádné jednání, případné změny stačí projednat do konce září, řekla na dotaz ČTK mluvčí magistrátu Jana Fričová.

JNHusova20220622 112503 resized 1
archivní ilustrační foto

Aby změna pro příští rok platila, musí podle zákona vyhláška nabýt platnosti nejpozději 1. října 2024.

V Jablonci, který je s 46.200 obyvateli druhým největším městem v Libereckem kraji, měli od roku 2015 vyhláškou nastavený jen základní koeficient podle velikosti obce na 2,5, město tak mělo ze statutárních měst nejnižší daně z nemovitosti. V příštím roce daň s novelou zákona, která souvisí s úsporným balíčkem vlády, vzroste, protože koeficient podle velikosti se zvýší na 3,5 procenta. K tomu ale v červnu přidalo zastupitelstvo ještě místní koeficient 2, kterým se daň zdvojnásobí. Příjem radnice by se tak měl zvýšit z letošních 36 milionů korun na 86 milionů.

Nápad vznikl na jablonecké radnici, řešení je tamtéž. Archivní foto

Celkově by se měla s novou vyhláškou daň z nemovitosti v Jablonci zvýšit v průměru o 140 procent. Hromadnou připomínkou teď na pět desítek lidí a majitelů firem žádá, aby ji zastupitelé přehodnotili. Zvýšení daně považují za bezprecedentně prudké s neúměrnými negativními dopady na obyvatele a podnikatele Jablonce. Vytýkají vedení města, že s obyvateli a podnikateli o plánovaném zvýšení daní nekomunikovalo. Navrhují koeficientem 3 zvýšit daň průmyslovým podnikům, které svými kamiony zatěžují komunikace, pro ostatní chtějí koeficient snížit.

Primátor Miloš Vele (ODS) se chce s autory a signatáři připomínky před zářijovým jednáním zastupitelstva sejít. "Chci si vyslechnout jejich argumenty," řekl Vele, který ale už při projednávání novely upozornil, že město vyšší příjmy potřebuje. V souvislosti s vládní úsporným balíčkem přišlo letos jen na dani z hazardu o 18 milionů korun, náklady navíc rostou. Jablonec podle primátora potřebuje víc peněz na údržbu svého majetku i komunikací, připravuje navíc velké investice.

Výrazné zvýšení daně kritizovali už v červnu zejména zastupitelé opozičního hnutí ANO, kteří většinou další zvýšení daně nastavením místního koeficientu odmítli a hromadnou připomínku teď podpořili. Výhrady měl k vyhlášce také třeba Pavel Svoboda (Pro Jablonec): "Nejsem příznivcem rovně stanovené daně," řekl. Za přijatelné by považoval vyšší zdanění podnikatelských subjektů, které ve větší míře zatěžují město dopravou, například koeficientem 3, a nižší zátěž pro majitele objektů pro bydlení například s koeficientem 1,5. Pozměňovací návrh nepodal, pro vyhlášku ale nehlasoval.

čtk