Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Rekonstrukce bezbariérového bytu se v Jablonci zdařila, do konce roku jich chtějí opravit ještě devět  

15. 08. 2019 | 5:51

V březnu letošního roku město spustilo první etapu oprav městských bytů. K poslednímu červenci zrekonstruovalo deset bytových jednotek za 2,6 milionu korun. V srpnu k nim přibyla další bytová jednotka, a to bezbariérový byt 3+1 o celkové rozloze 79 m². Rekonstrukce bytu pro rodinu s osobou se zdravotním postižením stála 1,5 milionu korun.

jablonec bezbariérový byt I
Bezbariérový byt

„Uvědomujeme si, že pro rodiny, jejichž člen má nějaký handicap, není zrovna jednoduché najít v Jablonci byt, který by byl přizpůsobený jejich potřebám,“ říká náměstek primátora Štěpán Matek a dodává: „V bytě jsme proto nechali nainstalovat například speciální kuchyňskou linku za 161 tisíc korun. Linka má sjížděcí horní skříňky i pracovní desku, což umožní osobě na invalidním vozíku plnohodnotně kuchyň používat.“

Rekonstruovaná bytová jednotka se nachází v 9. patře dvanáctipatrového městského panelového domu. V bytu byla kompletně instalována nová elektroinstalace a rozvody vody. Kanalizace byla nově napojena na stoupačky v šachtě. Budova je zateplená a prošla i kompletní vyměněnou oken. Před pěti lety byly v domě instalovány dva nerezové výtahy. Před dvěma měsíci byl objekt opatřen vchodovými dveřmi o šíři 90 cm s aretací. Širší průchodová plocha usnadní přístup imobilním osobám, ale také maminkám s kočárky nebo starším lidem s kompenzačními pomůckami.

Bezbariérový bytV bytě jsme nechali strhnout původní linoleum na podlahách. Následně byly položeny speciální izolační kročejové desky, které eliminují zvuky, které by mohla vydávat jízda na invalidním vozíku,“ informuje vedoucí technického odboru Pavel Kozák a dodává: „V bytě samozřejmě nenajdete ani prahy. Naopak u vstupních dveří a vstupu do lodžie jsou nájezdy.“ Došlo také ke zvětšení koupelny, která je prostorná a přizpůsobená lidem s tělesným handicapem.

Byt je tedy připraven pro možné zájemce, což je nyní v režii správy bytových objektů, která má na starosti agendu obsazování městských bytových jednotek,“ informuje Štěpán Matek a doplňuje, že do první etapy rekonstrukce bytového fondu města bylo zařazeno deset malometrážních bytů, které budou postupně v nabídce. Konkrétně se jedná o bytové jednotky v ulicích Řetízková, Skřivánčí a Petra Bezruče. Opravy těchto bytů město vyšly na více jak 2,6 milionu korun.

TZ/Jana Hajná