Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Rekonstrukce střední školy řemesel v Jablonci má být hotova v polovině října, práce začaly už v roce 2018

16. 06. 2021 | 14:50

Rekonstrukce Střední školy řemesel a služeb v Jablonci nad Nisou by měla být hotova v polovině října. Ve škole bude jedno z osmi nových center vzdělávání, práce začaly v roce 2018 a hotovo mělo být podle původních plánů už před dvěma lety. Část budovy se ale v listopadu 2018 zřítila, a práce se proto protáhly a také prodražily. Studenti by se tam měli vrátit ještě letos na podzim, řekl na dotaz ČTK liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

jablonec škola řemesel Mad
Foto: Mad

Škola řemesel v Jablonci jako jediná v Česku nabízí sklářské a bižuterní obory, nové centrum odborného vzdělávání by mělo studentům zajistit špičkové vybavení. "Pořizujeme vybavení v podobě technologií, které umožní pracovat žákům v moderních podmínkách," doplnil náměstek hejtmana pro ekonomiku Zbyněk Miklík (Piráti). Škola tak podle něj dostane například vypalovací pec, cínovací lázeň, pneumatický vulkanizační lis, brusky, frézy, letovací pistole, leštičky a moderní vrtačky.

Koncem listopadu 2018 se zřítila část zdi v prvním a druhém patře budovy. Situaci zhoršil těžký mokrý sníh, který zatížil střechu. Nikomu se nic nestalo, studenti se od začátku prací učí jinde. Podle statiků byly příčinou havárie zřejmě špatně odvedené práce na úpravách v budově v 80. letech minulého století. Budova hrozila zřícením, proto ji musely zvenčí podepřít železné věže a stavbaři museli celý objekt zpevnit.

Kraj původně zvažoval demolici objektu a výstavbu nového, nakonec ale zvolil o něco levnější sanaci. I tak stavba přijde místo původních 112 milionů korun zhruba na 195 milionů. Z toho ale 32 milionů korun představují náklady na nutné zabezpečení a zpevnění budovy. Z toho už deset milionů zaplatila pojišťovna, o vypořádání zbylých nákladů chce kraj podle Půty po dokončení budovy jednat s dodavatelem stavby, projektantem i technickým dozorem.

Jablonecké centrum odborného vzdělávání je poslední z osmi projektů za 600 milionů korun, které kraj na svých školách v končícím programovacím období realizoval s využitím evropských dotací. Pracuje se už na přípravě dalších podobných projektů. Moderní vybavení i prostory by díky nim měli v příštích letech získat i studenti Střední školy v Semilech, Střední školy gastronomie a služeb v Liberci, Střední školy strojní, stavební a dopravní Liberec nebo Střední průmyslové školy technické v Jablonci nad Nisou.

čtk