Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Rekonstrukce tramvajové trati do Jablonce začne až příští rok

30. 06. 2019 | 12:25

Rekonstrukce posledního úseku tramvajové trati z Liberce do Jablonce nad Nisou začne zřejmě až v polovině příštího roku. Náklady na rekonstrukci zbylého zhruba pětikilometrového úseku a prodloužení o dalších 800 metrů přes centrum Jablonce na nový terminál se odhadují na 1,2 miliardy korun.

JNTramBudovatelů
ilustrační foto

Velkou část by měly zaplatit evropské dotace. ČTK to dnes řekl Michal Zděnek, předseda představenstva Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce (DPMLJ), který je investorem.

"Prodloužení trati vnímáme jako důležité nejen z pohledu Jablonce, ale i z pohledu celého kraje, protože se tramvaj dostane až k přestupnímu uzlu. Výhoda toho bude mnohem větší než ukončení tramvajové trati tam, kde je dneska," doplnil předseda dozorčí rady dopravního podniku a liberecký radní Petr Židek (ODS). Dnes tramvajová trať končí v Jablonci u Tyršových sadů a v plánu je její prodloužení přes Soukennou ulici a Dolní náměstí na nový dopravní terminál v Kamenné ulici. Jeho výstavbu město připravuje.

Liberec s Jabloncem spojuje tramvajová trať od roku 1955 a je nejdelší meziměstskou tratí v Česku. Ročně přepraví téměř milion lidí. Modernizace trati začala v roce 2008 přestavbou terminálu městské dopravy v centru krajského města. Za přispění EU se v posledních letech do obnovy trati investovalo téměř 700 milionů korun. Modernizací postupně prošel šestikilometrový úsek z centra Liberce až k výhybně ve Vratislavicích.

Před čtyřmi lety byla dokončena i rekonstrukce kilometrového úseku od zastávky Měnírna k Brandlu u Jablonce a také konečná v Jablonci. Většina z opravené části tramvajové tratě je díky investici dvoukolejná - provoz je díky tomu rychlejší a bezpečnější. V závěrečné etapě čeká modernizace úseky tratě mezi zastávkou Kyselka a Měnírna v Zeleném údolí a dále část tramvajové tratě v úseku ulic U Nisy - křižovatka Budovatelů - Poštovní v Jablonci nad Nisou.

čtk