Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Retro výstava se vzpomínkovými fotografiemi mapuje počátky rekreace v Jizerských horách

16. 06. 2019 | 5:00

Na počátky rekreace v Jizerských horách a západní části Krkonoš je zaměřená připravovaná výstava Rekreace za ROHem. Přes letní sezonu bude v kostele svaté Anny v Jablonci nad Nisou, začne příští týden v úterý.

léto retro
ilustrační foto

V interiéru budou kromě historických fotografií i trojrozměrné instalace, maketa horské chaty nebo dobové artefakty. V tiskové zprávě o tom informovala Radana Schaeferová z Jabloneckého kulturního a informačního centra.

Výstava se koná jako součást česko-polského projektu k 30. výročí pádu komunismu v obou zemích. "Chceme lidem ukázat, jaký byl rozdíl mezi trávením volného času v dobách socialismu a teď. Jizerského hory i Krkonoše jsou vyhlášenou turistickou destinací, ale ne vždy byly tak otevřené svým návštěvníkům jako dnes," uvedl kurátor výstavy Lubor Lacina ze Severočeského muzea v Liberci.

Za minulého režimu podle něj nebyla nabídka penzionů tak pestrá jako dnes. "Před revolucí byla rekreace organizována Revolučním odborovým hnutím (ROH), nebylo možné si prostě jen tak někde zaplatit ubytování a vyrazit. Například v Bedřichově bylo jen velmi málo chat, které sloužily veřejnosti, a třeba na jídlo si výletník mohl zajít jen na Dolinu nebo do Lesní chaty," řekl Lacina.

Retro výstava se vzpomínkovými fotografiemi se v kostele svaté Anny konala už k 25. výročí sametové revoluce. "Tehdy s názvem Jablonec reálně socialistický. Zájem i ohlasy byly pozitivní, tak jsme se rozhodli navázat, a zpracovat téma neméně populární - fenomén turismu v Jizerkách a Krkonoších. Mnoho z nás ještě pamatuje tragikomičnost odborářské rekreace nebo ji zná alespoň z kultovního filmu Dovolená s Andělem," dodal za organizátory Petr Vobořil, ředitel Jabloneckého kulturního a informačního centra.