Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Rodiče ignorovali v jablonecké Arbesově ulici zákaz stání, teď nebudou moci ani zastavit

28. 09. 2020 | 5:39

Okamžité sejmutí doplňkových tabulek a od 1. listopadu zákaz zastavení v celé jablonecké ulici Arbesova – to je výsledek setkání občanů s vedením jablonecké radnice a městské policie v rámci místní Agendy 21 (MA21). Obyvatelé tzv. finských domků, žijící podél ulice Arbesova, si dlouhodobě stěžovali na agresivní parkování rodičů vozících do ZŠ Arbesova své děti.

jablonec ulce arbesova znacky
Foto: JN

Na jablonecký magistrát přišla stížnost na parkování vozů přes dopravní značení zákaz stání. Doslovně se v ní říká: „Situace se týká domků při ulici Arbesova, kde se nachází základní škola. Auta rodičů v této ulici najíždějí, parkují od rána do odpoledne před výjezdy, nerespektují značku zákaz stání. Od odpoledne do večerních hodin je situace ještě horší, neboť v tělocvičně ZŠ probíhají sportovní aktivity (odpoledne děti, večer dospělí),“ píše se ve stížnosti. Obyvatelé poukazují na to, že nemohou používat své garáže, protože do nich večer nezajedou a ráno nevyjedou. Řidiči údajně nerespektují ani podélné žluté značení před výjezdem z pozemku a na námitky místních reagují vulgárně. Pokud je chladno, sedí v autech kvůli topení s nastartovaným motorem.

Na základě této stížnosti oslovilo město postižené obyvatele a svolalo je na schůzku do ZŠ Arbesova. „Ptali jsme se jich na situaci, jejich názor a návrhy řešení. Poté jsme nabídli možnost a dohodli se na realizaci změny,“ říká Martin Oklamčák, koordinátor MA21, v rámci které se schůzka uskutečnila.

„Do konce týdne odstraníme po celé délce ulice Arbesova dodatkové tabulky a od 1. listopadu zde změníme značení ze zákazu stání na zákaz zastavení,“ informuje jablonecký primátor Jiří Čeřovský s tím, že městská policie bude moci na základě změny značení udílet řidičům, kteří budou v těchto místech i nadále parkovat, pokuty. „A to i v případě, že zde budou chtít zastavit ze zvyku jen na dobu, kdy budou chtít dovést své dítě do školy,“ upozorňuje zástupce ředitele MP Jablonec nad Nisou Michal Švarc.

Rozhodnutím o změně dopravního značení však rodiče, vozící své děti do školy, diskriminovaní nebudou. „Pro zaparkování bude určená už nyní v prozatímním režimu oplocená plocha mezi školou a ulicí Pobřežní. Tam však mohou své vozy odstavit pouze zaměstnanci školy a rodiče v době provozu školy. Pokud bude škola zavřená, zamčené bude také parkoviště. Na jaře příštího roku z této plochy vybudujeme průjezdné parkoviště, kde bude 37 parkovacích míst, z nichž několik bude rezervováno pro zaměstnance a zbytek bude v konkrétní vyznačené době určeno pro parkování rodičů a návštěvníků školy. Přes noc zde pak budou moci parkovat obyvatelé z Pobřežní ulice, kteří s nedostatkem parkovacích míst stále bojují,“ komentuje náměstek pro rozvoj města Petr Roubíček. Zmíněná plocha bude označená jako parkoviště.

JN/Jana Fričová