Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Rostoucí ceny plynu výrazně zvýší sklárně v Harrachově náklady na výrobu. Až čtyřnásobně

02. 11. 2021 | 5:50

Rostoucí ceny energií, zejména plynu dělají těžkou hlavu majiteli Sklárny a minipivovaru v Harrachově na Jablonecku Františku Novosadovi. Energie jsou při výrobě skla druhou největší nákladovou položkou po mzdových nákladech. Zatímco letos ale firma za plyn zaplatila osm milionů korun, teď jí hrozí, že to v příštím roce může být i čtyřnásobek. Pro skláře by to bylo smrtící, do cen takový nárůst nákladů není možné promítnout, řekl ČTK Novosad.

Harrachovexkurze2
archivní foto

"Měl jsem dobře nakoupený plyn na letošní rok. Dělal jsem to asi 20 let, že jsem vždycky nakupoval na další rok o prázdninách a vždycky jsem nakoupil za dobrou cenu. Poprvé letos to nefungovalo, zaskočilo mě, když jsem nejlepší nabídku dostal za 950 korun za megawatthodinu. Nevzal jsem to, říkal jsem si, že přeci nemůžu nakoupit za víc než dvojnásobek, že cena musí jít dolů, na letošek mám nakoupeno za 450 korun," řekl Novosad.

Cena plynu se ale postupně dostala až na 2000 korun za MWh, což by pro sklárnu bylo likvidační. "Kdybych měl místo osmi milionů platit třicet, nevím, z čeho bych to financoval, je to víc, než máme mzdové náklady," řekl Novosad. Na mzdách a odvodech zhruba za 80 zaměstnanců vyplatila firma loni necelých 26 milionů korun. Sklárně se podařilo nakoupit za 650 korun za MWh plyn na rok 2023, v tom příštím bude muset Novosad riskovat. "Zatím budu nakupovat každý den podle ceny na burze, budeme míň tavit a doufám, že se zprovozněním plynovodu Nord Stream 2 půjdou ceny dolů," dodal.

Vysoké ceny plynu jsou pro sklárnu velkým problémem, zakázek má totiž dost na půl roku dopředu. Na zvýšení ceny ale podle Novosada nikdo z odběratelů neslyší. "Američanům jsme po velkých bojích zvedli cenu o 12 procent," řekl. Takové zvýšení cen ale rostoucí náklady na plyn nepokryje, víc přitom podle majitele harrachovské sklárny stojí také doprava a obaly, rostou i mzdy. "Jakmile zdraží energie, zdraží všechno," poznamenal.

Harrachovská sklárna vznikla před rokem 1712 na jilemnickém panství Harrachů. Podnik dnes vyrábí luxusní nápojové a užitkové sklo a křišťálové lustry. Součástí areálu je sklářské muzeum, výtvarná dílna, prodejna českého skla a porcelánu, minipivovar, pivní lázně a také hotel a restaurace. Loni firma utržila 41,747 milionu korun, kvůli omezení návštěvnosti v době koronaviru o 12 procent méně než v roce 2019. Hospodaření skončilo ztrátou 1,5 milionu korun. Letos by podle Novosada měly být výsledky o něco lepší a čeká i mírný zisk.

čtk