Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

S řešením sociálních problémů, zejména s bydlením, pomůže Jablonci vládní agentura

29. 08. 2019 | 14:54

S řešením sociálních problémů ve vyloučených lokalitách pomůže Jablonci nad Nisou vládní agentura pro sociální začleňování. Radnice chce využít jejích zkušeností zejména s bydlením, které má agentura z jiných měst. Novinářům to dnes řekl náměstek primátora David Mánek (ANO). V Libereckém kraji už agentura spolupracuje třeba s Libercem, Novým Borem, Smržovkou, Velkými Hamry nebo městy na Frýdlansku, ale také přímo s Libereckým krajem.

Memorandum I
Foto: Jana Hajná

"Jsme si vědomi specifik, která naše město má. Tím zásadním je, že v Jablonci nad Nisou lze hovořit o dílčích objektech, které nesou punc sociálního vyloučení, samotné lokality se definují hůře," doplnil Mánek.

V Jablonci je devět ubytoven, z toho dvě jsou městské, kde má radnice nastavená svá pravidla. Sedm ubytoven je soukromých. Žijí v nich i senioři a rodiny s dětmi a přibývá cizinců, kteří do města přijíždějí za prací.

Podle odhadů je více než 500 lidí ve městě v obtížné sociální situaci, často provázené dlouhodobou nezaměstnaností, exekucemi a nemožností získat standardní bydlení. "Výstupem spolupráce budou proto doporučení agentury směrem k městu, jak by mělo postupovat v práci se stávajícími sociálně vyloučenými lokalitami a jejich obyvateli a jaká udělat preventivní opatření, aby ve městě nevznikaly nové rizikové lokality," doplnila vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví Martina Rosenbergová.

Ve městě v poslední době přibývá cizinců, kteří přijíždějí za prací a sociálně slabé z ubytoven vytlačují. "Ti naši sociálně slabí najednou nemají, kde bydlet, a jsou ohroženi ztrátou bydlení," řekla Rosenbergová. Podle ředitele vládní agentury Davida Beňáka je možností úprava pravidel pro přidělování městských bytů, která jsou v Jablonci poměrně přísná, a mnozí tak na městský byt nedosáhnou.

"Dále se chceme zaměřit na oblast předlužení, která je s otázkou bydlení úzce spojena. Všechny návrhy budeme připravovat společně s klíčovými odbory magistrátu a vedením města s cílem, nastavit taková opatření, která budou reagovat na skutečné problémy obyvatel. Do jejich přípravy chceme zapojit i poskytovatele sociálních služeb na území města, kteří hrají při řešení jednotlivých sociálních problémů důležitou roli," dodal Beňák.

čtk