Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Sever Čech zažil tropickou sobotu, kolem jablonecké přehrady ale běhali běžkaři

18. 06. 2022 | 20:03

Sever Čech dnes zažil tropickou sobotu, nejtepleji bylo v Ústí nad Labem, stanice ve Vaňově naměřila 35,7 stupně Celsia a překonala tak dosavadní rekord 33,8 stupně z roku 2012, řekl ČTK Pavel Jůza z ústecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V Libereckém kraji bylo o něco chladněji, i tady ale teploty na řadě míst překonaly tropickou třicítku. Navzdory tomu se u jablonecké přehrady uskutečnily tradiční závody v běhu na lyžích.

prasuv5
Archivní foto, Artur Irma

Na start 22. ročníku Prasova běhu, který organizátoři označují za největší lyžařskou událost léta, se dnes postavilo 38 recesistů v dobových zimních kostýmech nebo maskách, nezbytnou výbavou správného běžkaře byl dnes svetr, kulich a rukavice. Zhruba tříkilometrovou trasu dokázal nejrychlejší běžec zdolat za 18 minut a 26 sekund. Závodu přihlížely stovky naháčů opalujících se kolem přehrady na dekách nebo popíjejících pivo v chládku pod stromy, pláže dnes byly plné. "V tom vedru bych to za 18 minut nedal ani bez lyží," poznamenal jeden z přihlížejících.

V Ústeckém kraji dnes překonala teplotní rekordy většina stanic s výjimkou Varnsdorfu a Měděnce. Přes 35 stupňů se podle Jůzy dostaly teploměry také v Doksanech, Kopistech a Teplicích. V Libereckém kraji bylo přeci jen chladněji. "Nejtepleji bylo v České Lípě, kde naměřili 34,4 stupně, dosavadní rekord byl z roku 2013, kdy tam bylo 18. června jen 33,6 stupně," řekl meteorolog. V Libereckém kraji se nad 32 stupňů dostaly teploměry ještě v Doksech a Turnově, třeba v Liberci naměřili 30,9 stupně, pod třicítkou zůstaly teploty na horách.

čtk