Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Severočeská vodárenská opravuje vodovody z počátku 20. století

05. 08. 2019 | 19:03

Jablonec nad Nisou postavil v ulici Vladislava Vančury novou splaškovou kanalizaci za téměř 2,4 milionu korun. Do projektu s městem nyní vstupuje také Severočeská vodárenská společnost (SVS), která zde bude rekonstruovat vodovod. Hotovo bude do konce srpna.

vodarnabedrichov4
ilustrační foto

„V ulici Vladislava Vančury jsme postavili gravitační splaškovou kanalizaci v délce 184 metry včetně veřejných částí kanalizačních přípojek,“ vysvětluje náměstek pro rozvoj města Jakub Chuchlík s tím, že město za kanalizaci zaplatí 2,4 milionu korun bez DPH. „Zároveň stavbu koordinujeme se Severočeskou vodárenskou společností, která tu vymění 137 metrů dožilého vodovodu z roku 1918,“ doplňuje Chuchlík.

Nová městská kanalizace začíná u technického dvora společnosti TSJ, pokračuje dál směrem do ulice Vančurova a končí u posledních rodinných domků před křižovatkou s ulicí Ladova.  „Rekonstruovaný vodovod začíná na pravé straně ulice Ladova směrem na Belgickou a pokračuje do ulice Vladislava Vančury až na konec asfaltové plochy za poslední rodinný dům. Součástí stavby je i přepojení třinácti vodovodních přípojek,“ konstatuje tiskový mluvčí SVS Mario Böhme a dodává, že během rekonstrukce bude vodovodní řad odstavený a zásobování pitnou vodou zajistí SVS provizorním povrchovým vodovodem.

SVS bude pracovat do konce srpna a pak na ni opět naváže město rekonstrukcí komunikace. „Ta bude po stavbě kanalizace i opravě sítí v tak špatném stavu, že jsme se rozhodli pro její kompletní rekonstrukci. Takže místní získají zcela novou komunikaci včetně podkladní i obrusné vrstvy,“ uzavírá náměstek Chuchlík.

Další stavbou SVS v Jablonci je výměna 111,5 metru vodovodu a 73,5 metru kanalizace v ulici Mánesova pro cca 200 napojených obyvatel. Tuto stavbu SVS koordinuje se společností Innogy, která rekonstruuje plynovod. „V ulici Mánesova, v části mezi křižovatkami s ulicemi Palackého a Saskovou, je zastaralé a zkorodované vodovodní potrubí z roku 1975. Kanalizační stoka je popraskaná, chybějí části stěn a dna, natékají sem balastní vody a tvoří se kaverny,“ popisuje mluvčí SVS. Také v ulici Mánesova bude za odstavený vodovodní řad zásobování vodou zajištěné provizorním povrchovým vodovodem. „Stavba má být dokončena do 31. října 2019,“ ujišťuje Mario Böhme z SVS.

JN/Jana Hajná