Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Silnice kolem přehrady Souš bude od dnešní půlnoci průjezdná, zavřená byla od 20. listopadu

03. 05. 2019 | 6:53

Silnice 290 kolem přehrady Souš v Jizerských horách bude od soboty pro motoristy opět průjezdná. Horská komunikace se vždy s prvním sněhem pro dopravu uzavírá kvůli ochraně zdroje pitné vody před znečištěním. Uzavřená byla od 20. listopadu, kontrola ale ukázala, že už je možné ji zprůjezdnit. Otevřena bude o páteční půlnoci, řekl dnes ČTK mluvčí krajského úřadu Filip Trdla. Loni byla silnice průjezdná už o týden dříve.

Silnice kolem Souše je frekventovanou spojnicí z Frýdlantského výběžku přes Jizerské hory, vede ale po hrázi nádrže, která zásobuje pitnou vodou Liberecko a Jablonecko. Silnice leží 770 metrů nad mořem a je jednou ze dvou komunikací druhé třídy v Libereckém kraji, které se v zimě neudržují. Letos v zimě zůstalo v kraji bez údržby jen 65 kilometrů komunikací. "Většinou jde o málo využívané silnice, po nichž nejezdí veřejná doprava," řekl ČTK vedoucí krajského odboru dopravy Jan Čáp.

Starostové na Frýdlantsku léta usilují o to, aby byla silnice kolem Souše průjezdná po celý rok. Její otevření by podle nich prospělo rozvoji turistiky a zjednodušilo cestu lidí za prací. V 18 obcích hospodářsky slabé oblasti žije 25.000 obyvatel, od zbytku Libereckého kraje oblast oddělují Jizerské hory a dopravní spojení je tam špatné. V zimě, kdy je silnice 290 zavřená, musejí lidé jezdit přes Liberec, což je o 30 kilometrů delší. Údržba komunikace by ale byla podle silničářů příliš náročná a drahá.

Načítám...
Napiš komentář