Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Silnice kolem přehrady Souš v Jizerských horách se motoristům otevře ve čtvrtek

26. 03. 2024 | 16:06

V Libereckém kraji se pro motoristy ve čtvrtek od 18:00 znovu otevře silnice II/290 kolem přehrady Souš přes Jizerské hory. Komunikace, která spojuje Frýdlantský výběžek s Jabloneckem, se kvůli ochraně zdroje pitné vody vždy s prvním sněhem pro dopravu zavírá.

souš22a
archivní ilustrační foto

Šestikilometrový úsek pak musí řidiči objíždět po trase dlouhé 50 kilometrů. Zavřená byla silnice od 17. listopadu, otevírá se o měsíc dřív než loni, řekl dnes ČTK mluvčí krajského úřadu Filip Trdla.

Silnice kolem Souše leží ve výšce 770 metrů nad mořem v Chráněné krajinné oblasti Jizerské hory. Je jedním z mála úseků, které se v Libereckém kraji v zimě neudržují. Silnice vede kolem nádrže Souš, která slouží jako zdroj pitné vody pro obyvatele Liberecka a Jablonecka. V zimě je tam velké riziko havárie a znečištění vody, údržba úseku by navíc byla podle silničářů příliš náročná a drahá. V zimě tak po silnici vede jedna z oblíbených běžeckých tras Jizerské magistrály.

Od 90. let, kdy byla silnice nákladně rekonstruována, na ni auta mohou jenom od jara do podzimu. V minulých letech ji většinou otevírali na konci dubna nebo až v prvních květnových dnech. Výjimkou byl rok 2014, kdy mohla být zprůjezdněna už 31. března, letos je to ještě o tři dny dřív. Nejpozději se otevřela v roce 2021, kdy tudy první auta mohla projet až 21. května, zavřená tak byla rekordních 180 dnů. Tuto zimu nemohli řidiči kolem Souše projet jen 133 dní.

Liberecký kraj je z velké části horskou a podhorskou oblastí, která je na zimní údržbu náročná. Krajská firma Silnice LK zajišťuje údržbu 2063 kilometrů krajských silnic, jen 57,45 kilometru zůstalo v zimě bez údržby, je to zhruba o 300 metrů víc než předcházející zimu. Bez údržby v kraji zůstávají většinou jen málo využívané úseky silnic třetí třídy, po kterých nejezdí veřejná doprava. Silnice druhé třídy 290 kolem přehrady Souš je výjimkou.

čtk