Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Sklářská průmyslovka v Železném Brodě získala díky partnerství s firmou Elmarco Nanospider, stroj na nanovlákna

13. 03. 2023 | 13:00

Střední uměleckoprůmyslová škola sklářská v Železném Brodě už druhý rok ve spolupráci s libereckou firmou Elmarco nabízí svým studentům aplikované chemie unikátní zaměření na nanotechnologie a polymery. Studenti chodí do firmy na praxe a stáže, teď navíc škola dostala od Elmarca laboratorní zařízení na výrobu nanovláken Nanospider v hodnotě více než 1,7 milionu korun. Jednatel firmy Miloslav Masopust si od toho slibuje zvýšení zájmu mezi studenty.

ŽBskolaBrod3
Foto: Artur Irma

"U nás už se dvě skupiny studentů vystřídaly na povinných praxích, dva k nám chodili v létě i na brigádu. Studenti budou dál chodit na praxi k nám, protože ji mají jako povinnou, ale tou instalací myslím, že bude spolupráce ještě větší, my budeme častěji tady a předpokládám, že i studenti u nás," doplnil Masopust. Elmarco připravuje podle něj ve spolupráci s průmyslovkou workshopy a semináře pro studenty školy. "Myslíme si, že budou vhodné nejen pro chemiky, ale pro všechny studenty," dodal.

Foto: Artur Irma

Liberecká firma dlouhodobě spolupracuje s Technickou univerzitou v Liberci a dalšími univerzitami, potřebuje ale podle Masopusta také kvalifikované středoškoláky, kteří si poradí nejen v laboratoři, ale nebudou se bát ani obsluhovat stroje. "V Libereckém kraji jsme našli jediný vhodný obor právě v Železném Brodě," řekl jednatel firmy. Podnik se se školou dohodl na spolupráci v rámci oboru Aplikovaná chemie, který nabízí železnobrodská sklářská průmyslovka přes deset let. Jeho zavedením reagovala na pokles zájmu o sklářské obory.

Železnobrodská sklářská škola nabízí v rámci oboru Aplikovaná chemie zaměření - analytická chemie, farmaceutické substance, ochrana životního prostředí a od školního roku 2021/2022 také nové atraktivní zaměření na nanotechnologie a polymery. Zaměření si studenti volí až na konci druhého ročníku, o absolventy na trhu práce velký zájem. Podle ředitele Jana Háska není Elmarco jedinou firmou, škola spolupracuje například i se sklářskou firmou Preciosa nebo výrobcem svítidel Trevos.

Foto: Artur Irma

Elmarco vzniklo v roce 2000 v Liberci a od začátku se zaměřuje na výzkum, vývoj a výrobu zařízení pro výrobu nanovlákenných materiálů, které dodává do celého světa. Zájem o tyto materiály se s koronavirovou pandemií i současnou energetickou krizí zvýšil. Firma tak za poslední tři roky zvýšila počet zaměstnanců o polovinu na 90. "Loňský rok byl z pohledu objednávek rekordní," dodal Masopust. Tržby za loňský rok se podle něj blíží ke 300 milionům korun.

čtk