Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Škola v Harrachově si vytvořila kvůli rouškám dvě venkovní učebny pro druhý stupeň, umožní tak žákům výuku bez roušek

22. 09. 2020 | 15:05

Základní škola v krkonošském Harrachově si vytvořila od pondělí dvě venkovní provizorní učebny pro druhý stupeň. Chce žákům umožnit výuku bez roušek, které by jinak musely mít celý den nasazené. ČTK to dnes řekla ředitelka školy Helena Stříbrná.

harrachov škola 1 120004563 1442518612607373 4774399613931324103 o
Foto: Základní Škola Harrachov/FB

"Roušky mají děti za hodinu prodýchané, mokré, my staří to máme problém udýchat celý den. Takže jsme hledali řešení, aby v rouškách děti nemusely sedět celý den pořád, a osvědčilo se to," uvedla Stříbrná.

Roušky pro druhý stupeň základních škol i při výuce ve třídách jsou povinné v celé zemi od pátku minulého týdne. Venkovní třídy bude harrachovská škola využívat za pěkného počasí. Děti tam ale podle ředitelky chtějí být, i když podmínky nejsou optimální. Například ráno, kdy je teplota ještě pod deseti stupni Celsia. "Dnes už mě deváťáci neukecali a šli jsme tam až po 15 minutách výuky, kdy začalo na jeden plácek svítit slunce, a to už je teplota příjemná," řekla Stříbrná.

Za výhodu považuje, že na druhém stupni mají jen čtyři třídy, po jedné pro každý ročník. Dohromady v nich je kolem 50 dětí. Třídy se tak mohou střídat venku ob jednu hodinu. Záleží na učitelích, zda mají o tento typ výuky zájem a kdo si provizorní třídu dřív zamluví. "Dnes mně mí kolegové vyfoukli obě učebny, a já musela být s šestáky na matematice v učebně, což mě mrzelo," dodala ředitelka.

Foto: Základní Škola Harrachov/FB

Provizorní třídy s tabulí, stoly i židlemi jsou v Harrachově na školním hřišti a nezpevněné ploše u školy. "Pomůžeme dětem, ať se jim lépe dýchá. Pobytu s rouškami ve škole si užijí ještě hodně," uvedla Stříbrná. Má pochyby, zda roušky, co nosí děti do školy, plní účel. "Děti mají roušky mnohdy šité a vidíte, že není zrovna čerstvá. Není ani vypraná, ani vyžehlená, ani vyvařená a děti je nosí po kapsách po celý den," řekla ředitelka. Na nákup roušek pro všech 125 žáků ale škola nemá. "Vychází to na 900.000 korun měsíčně, abych je zásobovala náhradními rouškami," řekla.

Proti výuce venku nezaznamenala Stříbrná žádný negativní ohlas rodičů, zájem vzbudil i v jiných městech. "Včera (v pondělí) jsem dávala fotky na facebook, aby to rodiče viděli. Obvykle naše příspěvky osloví tak 300 lidí, k dnešnímu ránu to vidělo 115.000 osob," dodala ředitelka školy.