Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Škola v Pasířské má nové víceúčelové sportoviště. Už zbývá jen nalajnovat hřiště

06. 08. 2022 | 8:08

Ve sportovním areálu ZŠ Pasířská na Žižkově Vrchu v Jablonci nad Nisou mají nové víceúčelové sportoviště. Na staré asfaltové a nevyužívané ploše je nyní nový plastový povrch NISAPLAST II., na který město škole přispělo částkou 200 tis. korun. Nové školní sportoviště o velikosti 36 x 18 m2 vyšlo celkem na téměř půl milionu korun včetně DPH.
 

házená
ilustrační foto

Projekt revitalizace nevyužité plochy na moderní sportoviště se podařilo realizovat za necelé čtyři měsíce díky spolupráci statutárního města Jablonec nad Nisou, ZŠ Pasířská a sportovního klubu Florbal Jablonec. Rozpočet byl vyčíslen přibližně na 460 tis. Kč, přičemž cena povrchu činila 425 tis. včetně DPH, za dopravu a malování oblouků na házenou se zaplatí následně 4 500 Kč.

„Město poskytlo škole na realizaci 200 tisíc korun, ZŠ Pasířská uvolnila ze svých rezervních fondů také zhruba 200 tis. a k tomu přidala sítě zakoupené v minulých letech. O likvidaci porostu kolem hřiště a nátěr sloupů se postarali vězni z Věznice Rýnovice.  Klub Florbal Jablonec přispěl částkou 60 tisíc korun a k tomu zajistil pokládku povrchu svépomocí zdarma. Původní cenová nabídka na pokládku činila 39 325 Kč,“ přibližuje financování náměstek primátora pro oblast humanitní David Mánek.

Myšlenka vybudovat venkovní hřiště vznikla v době uzavřených vnitřních sportovišť během pandemie. „V té době jsme zjistili, že v našem městě neexistuje venkovní plocha, kde by šlo důstojně organizovat tréninky mládeže či vůbec florbal hrát. Měli jsme připravenou cenovou nabídku na povrch a hledali vhodnou lokalitu. Volná plocha v ZŠ Pasířská a chuť ředitelky Jitky Šťovíčkové revitalizovat chátrající hřiště daly věci do pohybu. Díky iniciativě náměstka Davida Mánka a podpory města se poté projekt stal realitou,“ dodává předseda výkonného výboru Florbal Jablonec Tomáš Beran.

Hlavním cílem bylo podpořit sportování dětí venku, k čemuž byla třeba revitalizace již zastaralého a nevyhovujícího školního hřiště. „Propojení školy se spolkem zaměřeným na sportování dětí a mládeže se všem zúčastněným stranám jevilo jako velmi dobrý a úsporný nápad. Dopoledne bude využívat nové hřiště ZŠ Pasířská v rámci své rozšířené výuky tělesné výchovy, v odpoledních hodinách poté primárně mládežnické kategorie klubu Florbal Jablonec. Hřiště je multifunkční, poslouží nejen pro florbal, ale také například pro miniházenou, volejbal, vybíjenou či přehazovanou,“ nastiňuje budoucí využití ředitelka ZŠ Pasířská Jitka Šťovíčková.

Do konce revitalizace zbývá již jen nalajnovat hřiště na házenou, pověsit okolo ochranné sítě a instalovat nové koše na košíkovou. „Sportoviště plánujeme otevřít již letos v září se začátkem nového školního roku. Rádi bychom v kooperaci s Florbal Jablonec uspořádali florbalový turnaj a společně se všemi, kteří tento projekt podpořili a pomohli zrealizovat, tak oslavili dotažení dobrého nápadu do zdárného cíle,“ přibližuje další plány Šťovíčková. A Tomáš Beran doplňuje: „Chtěl bych poděkovat všem, kteří se na projektu podíleli. Pro výchovu mládeže to bude velký posun, protože takto velká plocha v Jablonci zkrátka chyběla. A není to jen o florbale, povrch je skutečně vhodný pro většinu sportů.“

Nové školní sportoviště v areálu školy na Žižkově Vrchu má rozměry 36 x 18 m2, povrch tvoří NISAPLAST II. a v současné chvíli jsou nalajnována hřiště na florbal a volejbal. NISAPLAST II. je osvědčenou variantou pro krytí sportovních hřišť, zejména pro míčové hry jako jsou florbal, tenis, basketbal, házená, volejbal, inline hokej apod. Přednostmi povrchu jsou ochrana pohybového ústrojí sportovců, nenáročná údržba, snadná výměna poškozených dílů a pohodlná mobilita.

JN/Jana Fričová