Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Snímky Gottova dvorního fotografa zachycují dramatické události spojené s pádem komunismu a děním v roce 1968

03. 10. 2019 | 14:02

Jedinečné fotografie osobností z let 1968–89 budou k vidění na výstavě s názvem “Svědectví 68–89 / Třicet let svobody” v Domě národopisců Scheybalových v Jablonci nad Nisou. Autorem snímků je Otto Dlabola, který má ve svém portfoliu přes 200 000 negativů a diapozitivů, a byl také dvorním fotografem Karla Gotta. Výstava se slavnostně otevře 17. října.

Kubišováphoto©Otto Dlabola Kubisova
Marta Kubišová, ikona roku 1968. photo©Otto Dlabola

Výstavu fotografií připravilo Jablonecké kulturní a informační centrum u příležitosti 30. výročí sametové revoluce. “Hledali jsme unikátní snímky zachycující dramatické události spojené s pádem komunismu a děním v roce 1968. Díky tomu jsme se blíže seznámili s obsáhlým archivem fotografa Otto Dlaboly, který má ve svém portfoliu přes 200 000 negativů a diapozitivů. Patří mezi průkopníky fotografie českých celebrit a ve své sbírce má stovky zpěváků. V roce 1970 se stal osobním fotografem Karla Gotta,” popisuje Petr Vobořil, ředitel Jabloneckého a kulturního infocentra. Návštěvníci výstavy věnované letům 1968–1989 tak uvidí jedinečné fotografie, některé se na veřejnosti objeví vůbec poprvé.

Zavzpomínat na “mistra” mohou lidé u desítky fotek nebo jeho prvního singlu. „Fotili jsme spolu na desky, plakáty a obálky pro časopisy. Samé hezké vzpomínky! Práce s ním byla prima a stále si ho velice vážím,” říká o Karlu Gottovi Otto Dlabola.

Holčička na schodech (1970) „Náhoda přeje připraveným, Karel vzal kytaru a nedaleko od jeho tehdejšího domu ve Strašnicích jsme uviděli tohle krásné děvčátko,“ vzpomíná fotograf Otto Dlabola. Foto: photo©Otto Dlabola

 

Otto Dlabola byl s foťákem v ruce přítomen mnohým historickým událostem, které zůstávají v paměti. “Součástí výstavy jsou například fotografie z 21. srpna 1968, jež byly pořízeny od budovy rozhlasu na Vinohradské ulici v Praze. Dlabola zvěčnil také okamžik, kdy na dnes už legendárním balkoně tehdejšího domu nakladatelství Melantrich poprvé 21. listopadu promlouval k plnému Václavskému náměstí budoucí prezident Václav Havel. A poté lidem zazpívala Marta Kubišová Modlitbu pro Martu, která se stala symbolem sametové revoluce,” připomíná Petr Vobořil z Jabloneckého kulturního a informačního centra.

Výstava SVĚDECTVÍ 68–89 / TŘICET LET SVOBODY se koná v Domě národopisců Scheybalových v Jablonci nad Nisou v Kostelní ulici 1/6. Slavnostně zahájena bude 17. října v 17 hodin a potrvá do 23. listopadu. Otevřeno bude úterý až pátek 10–12 a 13–17 hodin a v sobotu 10–13 hodin. V neděli 17. listopadu bude mimořádně otevřeno od 10 do 17 hodin. Vstup zdarma.

Na snímku Marta Kubišová a vojín Václav Havel při natáčení hudebního medailonu, režie Jan Němec, 1969.Foto: photo©Otto Dlabola

Otto Dlabola (*1944)

Málokterý Čech nemá doma desku, na jejímž obalu je fotografie Otto Dlaboly. Gott, Kubišová, Kryl, Vondráčková, Matuška, Zagorová, Šlitr, Hegerová, Bartošová, Matuška, Suchý, Pilarová, Hapka, ale také Ray Charles, Freddie Mercury, Tina Turnerová, Johnny Cash. Stovky zpěváků má ve své sbírce fotograf patřící mezi průkopníky fotografie českých celebrit.

Otto Dlabola fotografuje od svých deseti let, kdy dostal k Vánocům Altissu, boxík, který má dodnes. Od roku 1965 fotograf na volné noze. Proslavil se zejména fotografiemi interpretů populární i vážné hudby, herců a dalších osobností pro časopisy (Melodie, Ahoj na sobotu, Květy, Mladý svět, Vlasta, Koktejl, magazín MF Dnes, Instinkt, Reflex, Týden, Téma) u nás i v zahraničí.

Nafotografoval přes 200 titulních fotografií pro gramofonové desky, CD a DVD. Vydal samostatné autorské knihy Průvodce hudební Prahou, knihu o Janu Werichovi a Čechy hudební. Další fotografie publikoval ve více než padesáti knihách. Vytvořil také množství snímků na plakáty interpretů populární hudby. Bohatý archiv autora zahrnuje okolo 200 000 negativů a diapozitivů. Od srpna roku 1996 do roku 2001 psal pro časopis Fotografie magazín rubriku Sběratelství. V roce 1970 se Otto Dlabola stal osobním fotografem Karla Gotta.

TZ/Radana Schaeferová