Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Snoubenci, kteří chtějí uzavřít manželství mimo jabloneckou obřadní síň, si od 1. července připlatí

30. 06. 2020 | 15:29

Pokud budou chtít snoubenci uzavřít manželství mimo jabloneckou obřadní síň nebo v jiný den, než je ve svatebním plánu, pak si připlatí k tisícikorunovému správnímu poplatku dalších 2500 korun za paušální náhrady. Dosavadní částka 1500 korun už nepokryje náklady, které úřad se zajištěním takového obřadu má. Zvýšený poplatek platí pro svatby konané od 1. července.

svatba kytice bouquet-1246307 1280
Ilustrační foto

Snoubenci, kteří chtějí uzavřít manželství mimo daný plán svatebních obřadů nebo na jiném místě, než je jablonecká obřadní síň, zaplatí tisícikorunový správní poplatek a k němu dosud připláceli 1500 korun za paušální náhrady. „Tato částka však už nepokrývá náklady úřadu spojené se zajišťováním podobných svatebních obřadů, proto bylo nutné ji zvýšit na 2500 korun,“ konstatuje tajemník magistrátu Marek Řeháček s tím, že zvýšený poplatek nebudou platit ti, kdo se budou brát v kostele sv. Josefa v Loučné. „V těchto případech zůstává poplatek v nezměněné výši 1500 korun, neboť snoubenci již hradí příspěvek na opravy a údržbu kostela Spolku přátel obce Janov nad Nisou ve výši 2000 Kč,“ dodává tajemník.

Pokud se snoubenci berou v obřadní síni radnice a podle plánu svatebních obřadů, pak platí pouze 300 korun za náklady na další služby, jako je varhanní hudba, květinová výzdoba nebo zajištění fotografa. Forma úředního sňatku, tedy bez hudby, fotografa i květinové výzdoby, je zcela bez poplatku.

Jedenáctka obřadníků

Novým obřadníkem je od 1. července zastupitel Milan Kroupa, který doplní desetičlenný tým oddávajících. Kromě primátora a jeho tří náměstků mohou snoubence oddat také zastupitelky Jana Pastuchová, Michaela Tejmlová a Jarmila Valešová, nebo zastupitelé Vladimír Opatrný, Michal Švarc a Pavel Žur.

JN/Jana Fričová