Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Sokolovna ve Velkých Hamrech už více než století slouží malým i velkým sportovcům

20. 07. 2021 | 10:02

Na náměstí ve Velkých Hamrech stojí budova, na které kromě kuželek pod okny a četných štukových ozdob mohou lidé vidět nápis Paže tuž, vlasti služ! Jedná se o tamější sokolovnu, která zde stojí již od počátku 20. století.

sokolovna VH
Foto: LK

V pamětní knize Sokola Velké Hamry je psáno: „I pod zdejším Muchovem českým se myšlénka zříditi tělocvičnou jednotu Sokol pro Hamry a okolí zrodila. Nežli prvé jaro se k nám přiblížilo, založena jest 1. března 1886 jednota tato.“ Cvičilo se postupně na několika místech, až se valná hromada v roce 1910 jednomyslně usnesla na stavbě sokolovny.

Projekt v novorenesančním slohu vypracoval stavitel Oldřich Zítek, zednické, kamenické, tesařské a štukatérské práce provedl A. Vosátko. Základní kámen byl položen 19. června 1910 a tělovýchovná jednota v nové budově zahájila činnost již za necelý půlrok. Přístavba kina vznikla o něco později, plány zpracoval architekt Jáchym Vondra (biograf byl ve své době největší v okrese Jablonec nad Nisou). Žádost o kinematografickou licenci byla kladně vyřízena v roce 1921 a promítalo se zde do roku 1995.

„Sokolovny se staly místem, kde vyrostly celé generace. Zcela běžně tam na cvičení chodily děti, jejich rodiče i prarodiče. A stejně tak se celé generace podílely na péči o tyto tělovýchovné stánky. Jsem ráda, že jsou příklady, kde tomu stále tak je,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch.

Sokolovna slouží sportovnímu vyžití dětí i dospělých a poskytuje také zázemí některým akcím města, na jejichž organizaci se členové Sokola podílejí.

LK/Filip Trdla