Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Soudní proces kvůli protržení přehrady trval 17 let. Obžalovaní nakonec byli zproštěni obžaloby

21. 09. 2021 | 18:46

Uplynulý víkend přinesl připomínku 105. výročí protržení přehrady na Bílé Desné. Při tragédii, k níž došlo 18.9.1916, zemřelo 65 lidí. Historii katastrofy přehledně zpracoval facebookový profil Protržená přehrada.

protrzenaprehrada1
archivní foto torza přehrady Artur Irma

Před pátou hodinou odpolední se z lesa začalo ozývat temné dunění a nad lesem se vznášel oblak prachu. Povodňová vlna zasáhla jako první panskou pilu s hájovnou, kde bylo uskladněno na 5 000 plnometrů dřeva. Voda poničila všechny stavby a vzala s sebou i zmíněné dřevo, jež pak společně s běsnícím vodním živlem konalo dílo zkázy v nižších částech údolí. V hájovně si živel vyžádal i první oběť na životě. Zemřela dvanáctiletá dcera majitele, která jako jediná zůstala doma.

Lidé utíkali na okolní svahy a bezradně sledovali spoušť pod sebou. Většina těch, kteří se snažili zachránit alespoň něco málo ze svého majetku, zemřela. V dolní části toku řeky Desné se nacházela železniční trať a viadukt. Obojí posloužilo jako jakási nárazníková zóna, která zastavila pohyb části pevného materiálu unášeného vodou. Menší škody způsobila voda v Tanvaldu vzdáleném asi 8,5 km od přehrady, kde voda zaplavovala sklepy, odnášela velké a nestabilní kůlny a poničila část vybavení zdejších továren. V Mladé Boleslavi, která je vzdálená asi 80 km od přehrady, se hladina vody v řece Jizeře zvedla asi o 20 cm.

Přehrada se při průtoku 150 m³ za vteřinu vyprázdnila asi za půl hodiny. Obraz zkázy umocňovaly nánosy písku a kamení, polámané stromy, na nichž visela nejen těla uhynulých zvířat, ale i lidských obětí, a rozbořené domy. Přeživší se zoufale snažili najít své blízké. Do Desné byl poslán oddíl 200 ženistů z maďarského pěšího regimentu, kteří měli za úkol vybudovat nové cesty a mosty. Trosky poničených domů odstraňovali ruští váleční zajatci. Pohřeb 62 obětí se na hřbitově v Desné konal v sobotu 23. září 1916. Podle výzkumu zveřejněného v roce 2015 mohlo být obětí až 65.

Pomineme-li ztráty na životech, tak i zbylý výčet ztrát je ohromný. O veškerý svůj majetek přišlo 370 obyvatel, kteří žili pod protrženou přehradní hrází. Celkem 95 rodin přišlo o střechu nad hlavou a 1.020 lidí ztratilo zaměstnání. Dalších 69 domů bylo vážně poškozeno.

Vrchní státní dozor na stavbě vykonával Ing. Karel Podhajský, který neunesl tíhu vlastní zodpovědnosti a spáchal sebevraždu. Soudní proces, jenž po tragédii nutně následoval, trval celých 17 let. Rozhodnutím Okresního soudu v Tanvaldu ze dne 29. září 1932 byla jako příčina neštěstí označena geologická porucha, která se nacházela v takové hloubce, že nebylo možné ji objevit při průzkumných vrtech. Obžalovaní nakonec byli zproštěni obžaloby.

Zdroj FB Protržená přehrada