Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Spor Harrachova se státem kvůli vlastnictví tří domů s 26 byty asi rozhodne až soud

30. 11. 2020 | 11:06

AKTUALIZOVÁNO: Harrachov na Jablonecku se nedohodl s ministerstvem financí na podmínkách k ukončení sporu o vlastnictví tří bytových domů s 26 byty v místní části nazývané Klondajk. Rozhodovat tak zřejmě bude soud. Novinářům to dnes řekl místostarosta města Tomáš Vašíček (SNK - Změna pro Harrachov). Ministerstvo financí (MF) ve vyjádření pro ČTK uvedlo, že podalo návrh na pokračování soudního řízení.

harrachov Titul5
Ilustrační foto

Jde o pozůstatek privatizace Crystalexu z počátku 90. let minulého století. Město je ochotno zaplatit státu požadovaných 18,8 milionu korun, odmítá ale platit úroky z prodlení. Včetně nich by nyní muselo zaplatit přes 27,6 milionu. "Zásadně odmítáme platit jakékoli úroky, které jsou nově požadované ministerstvem financí," řekl Vašíček. Podle MF nejde o žádný nový požadavek, ale úrok z prodlení, který je ze zákona součástí pohledávky. "A na jehož vyplacení je MF ze zákona povinno trvat po celou dobu sporu," uvedl za ministerstvo Zdeněk Vojtěch.

Pozůstatky privatizace Crystalexu působí městu s 1300 obyvateli problémy řadu let. V roce 2010 po rozhodnutí Vrchního soudu dokonce hrozilo, že bude muset zaplatit 100 milionů korun. Soud tehdy dospěl k závěru, že město v roce 1993 převzalo s rozestavěnými domy, sbírkou skla a sklářským muzeem i závazek 16,8 milionu, který se kvůli úrokům a penále zvýšil na 100 milionů. Radnice od začátku tuto pohledávku vymáhanou soukromou firmou zpochybňovala a u soudů nakonec uspěla, platit nemusela nic.

Spor o vlastnictví bytů na Klondajku mezi městem a MF se táhne od roku 2016, podle Vašíčka úroky MF požaduje za dobu od roku 2014. Zaplatit je radnice odmítá i kvůli tomu, že se necítí v pozici dlužníka. "Spor je o určení vlastnického práva k nemovitostem. My nejsme žádný dlužník ani z rozhodnutí soudu ani z žádného jiného titulu," řekl místostarosta. Podle něj nadále preferují dohodu. Na možném řešení se radnice domluvila s nájemníky, kteří by chtěli domy odkoupit a vybrané peníze by město přeposlalo státu. S ohledem za špatný stav domů považuje Vašíček za maximálně akceptovatelnou částku 18,892 milionu. "To je tak strop, tak aby to zvládli splácet," dodal. Nájemníci jsou podle něj schopni domy koupit jen pokud si vezmou úvěr. Zároveň ale musí investovat do obnovy domů.

Ministerstvo financí ve svém vyjádření uvedlo, že město Harrachov nikdy žádný konkrétní písemný návrh mimosoudní dohody nepředložilo. "K urgenci MF pak zástupce města sdělil, že hrazení úroků z prodlení není ze strany města možné, přičemž konkrétní písemný návrh textu smíru opětovně nepředložil," dodal Vojtěch.

Pokud spor bude muset rozhodnout skutečně soud a město ho prohraje, podle Vašíčka by následně požadovali po státu 24 milionů korun, které město do výstavby domů na začátku 90. let vložilo. Podle Vašíčka domy ministerstvo financí v minulosti nikdy nevlastnilo. "Domy postavilo na svém pozemku město Harrachov, které si na to pořídilo úvěr od ministerstva financí," dodal.

čtk