Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Stavba nového pavilonu nemocnice v Jablonci finišuje, stavitel jej předá zítra. Sloužit ale začne až v březnu příštího roku

12. 11. 2019 | 5:25

V Jablonci nad Nisou finišují práce na stavbě nového pavilonu intenzivní medicíny v areálu tamní nemocnice. Stavební firma by měla hotový pavilon předat zítra, tedy 13. listopadu, sloužit pacientům ale začne až ve druhé polovině března příštího roku.

JNnem2
Foto: www.mestojablonec.cz

Do konce ledna je ještě třeba vybudovat, instalovat i prozkoušet nový záložní zdroj, který obslouží v případě výpadku elektrického proudu celou nemocnici, přijde zhruba na deset milionů, řekl před časem ČTK náměstek primátora Petr Roubíček (ODS).

Jablonecká nemocnice je třetím největším zdravotnickým zařízením v Libereckém kraji. Stavba nového pavilonu za více než 150 milionů korun začala loni v květnu. Do nové budovy se přestěhuje anesteziologicko - resuscitační oddělení (ARO) se šesti lůžky a jednotka intenzivní péče (JIP). "Její kapacita se zvýší z osmi na 12 lůžek," doplnil ředitel Vít Němeček. Další kapacity podle něj zařízení potřebuje, současné nestačí. "Někdy jsme kvůli tomu nuceni odkládat plánované výkony nebo předčasně stěhovat pacienty z intenzivní péče na standardní lůžka," dodal.

Tzv. sledovny na JIP pracovištích jsou už vybavené nábytkem. Zatím však z jejich stropů trčí silné svazky kabelů čekajících na zapojení do pultů a dalších zařízení. Většina nábytku a vybavení se bude do pavilonu stěhovat až během února a března. V současné době řemeslníci pokládají podlahy, instalují osvětlení. "Pohybuje se zde velké množství řemeslníků - instalatéři, podlaháři, elektrikáři, zedníci. Všichni postupují od horního patra dolů," řekl vedoucí investičního oddělení magistrátu Pavel Sluka. Intenzivně se podle něj pracuje i kolem budovy.

Foto: www.mestojablonec.cz

Jablonecká nemocnice je městskou příspěvkovou organizací. Téměř kompletně byla nově vybudována v letech 1997 až 2002, v posledních deseti letech investovala do rozvoje a vybavení dalších 419 milionů korun. Zhruba 240 milionů dala nemocnice ze svého, 95 milionů přispělo město a zbytek získalo zařízení z evropských a státních fondů, od sponzorů i kraje. Z evropského Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) získala nemocnice 135 milionů na obnovu přístrojů. Pořídila za ně už magnetickou rezonanci, operační stoly, novou monitorovací techniku nebo parní sterilizátory.

čtk, aktualizováno