Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Stavební práce na silnici I/10 v Harrachově zkomplikují od dubna cestu do Polska

28. 03. 2021 | 9:35

Stavební práce na frekventované silnici I/10 v Harrachově na Jablonecku zkomplikují od dubna cestu do Polska. Pracovat se bude na třech místech a dopravu tam budou kyvadlově řídit semafory. Už v tomto týdnu začaly práce na výstavbě provizorního mostu Na Mýtě, opravy ale čekají i další most přímo v Harrachově a také zhruba půlkilometrový úsek silnice přímo u hranic s Polskem. ČTK o tom informoval vedoucí odboru dopravy Libereckého kraje Jan Čáp.

silnice-prace-road-work-1148205 960 720 menší
Ilustrační foto

Od 1. dubna začnou práce na mostě přímo v Harrachově v blízkosti čerpací stanice. Práce na projektu, který včetně DPH přijde na zhruba deset milionů korun, jsou naplánované až do poloviny srpna. "Doprava bude vedena na semafory jedním jízdním pruhem," doplnil Čáp. Od 4. dubna pak přibude další omezení přímo u hranic s Polskem. Oprava půlkilometrového úseku frekventované komunikace tam přijde na téměř 13 milionů korun a skončit by měla do 22. srpna.

Nejdelší uzavírka na silnici je ale spojena s rekonstrukcí mostu přes Jizeru Na Mýtě. "Rekonstrukci už most nutně potřebuje, je v havarijním stavu. Do konce dubna tam postaví provizorní most, pak se od 1. května do konce listopadu bude jezdit kyvadlově a dopravu tam budou řídit semafory," řekl Čáp. Navíc bude snížena zatížitelnost pro těžkou dopravu, po provizorním mostě budou moci projet jen kamiony do 44 tun.

Nejde přitom o jediné komplikace, které v této oblasti motoristy čekají. Už od poloviny března je provoz omezený také na silnici I/14 z Jilemnice na Harrachov. Na obnově frekventované komunikace, která vede podél Jizery, pracuje ŘSD už několik let. Letos stavbaři opravují úsek v Dolní Dušnici, pracovat se tam bude po úsecích zhruba 300 metrů dlouhých. "I tam je střídavý provoz v jednom jízdním pruhu řízený semafory," dodal Čáp. S omezením tam musejí řidiči počítat do konce července.

čtk