Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Strážníci dětem vytvoří mobilní dopravní hřiště a otestují je, jak si dokážou poradit v běžném provozu

28. 06. 2022 | 15:44

S úplnou novinkou přichází jablonecká městská policie na prázdninové měsíce. V Tyršově parku vytvoří mobilní dopravní hřiště. Děti, které sem přijdou, si budou moci v pracovní dny v době od 8 do 14.30 hodin vypůjčit koloběžku nebo kolo a vyzkoušet si, jak se umí pohybovat dle dopravních předpisů

MPjablonecDeti
Jablonecká MP s dětmi pracuje celoročně. Archivní ilustrační foto

Současné pevné dopravní hřiště je v jablonecké ulici Pod Skalkou. „O prázdninách je však málo navštěvované, proto jsme si řekli, že ho na prázdniny uzavřeme a přijdeme s mobilním dopravním hřištěm přímo za dětmi,“ říká ředitel MP Jablonec nad Nisou Michal Švarc.

Strážníci si vybrali Tyršův park. „Máme zde služebnu i se skladem, kde můžeme mít kola, koloběžky a odrážedla schované. Mobilní dopravní hřiště dětem umožní zopakovat si praktické znalosti předpisů. Kvůli hygieně je však nutné, aby děti měly vlastní přilbu,“ připomíná Švarc a dodává, že přítomní městští policisté tak budou zároveň dohlížet na veřejný pořádek v parku. „Ale nejen v něm, i v jeho blízkém okolí. Zejména pak v okolí ulici Nová Pasířská a v problémové lokalitě ulice Na Vršku,“ uzavírá ředitel MP.

Městská policie získala dotace na tři projekty

Jablonecká městská policie byla úspěšná s žádostmi o dotace. V programu Prevence kriminality na místní úrovni Ministerstva vnitra ČR uspěla hned se dvěma projekty a získala dotace v souhrnné výši téměř 1,2 mil. korun.

Na projekt Asistent prevence kriminality žádala MP Jablonec nad Nisou o dotaci na podporu tří asistentů prevence kriminality ve výši 876 tis. Kč. „Vzhledem k úsporám nám byla schválená podpora pouze na dva asistenty, takže máme přiznanou dotaci cca 610 tis.,“ tvrdí manažer prevence kriminality Tomáš Svačina.  
Druhým projektem byly Inteligentní analýzy MKDS II etapa, konkrétně změna řídící platformy Městského kamerového a dohlížecího systému (MKDS) a zavedení modulu inteligentních videoanalýz. „S tím souvisí výměna několika zastaralých kamer za nové, které budou umět s videoanalýzami pracovat. Žádali jsem o dotaci 543 tis. Kč, kterou jsme získali, celkové náklady projektu jsou stanovené na částku 790 tis. korun,“ dodává Svačina s tím, že jablonečtí strážníci obdrželi také dotaci KÚLK na provoz dětského dopravního hřiště, a sice 85 tis. Kč.

Střípky z městské policie

Matky by neměly pít
Podnapilá matka nezletilých dětí nebyla schopná udržet svůj jazyk na uzdě a napadala členy rychlé záchranné služby (RZS). Ti zavolali do ulice Souběžná jablonecké strážníky, aby ženu zpacifikovali. Hlídka MP nechala ženu dýchnout a přístroj naměřil 2,59 promile alkoholu.  Lékař ze záchranky prohlásil, že v tomto stavu není schopná se o děti postarat, proto si celý případ převzala Policie ČR, která pak děti předala otci.

Žena bránila svého psa

V ulici Boženy Němcové ve Mšeně zasahovali strážníci u rvačky psů. Majitelku menšího z nich napadl velký staford, který se údajně vytrhl svému pánovi při venčení.  Zranění z bitky si odnesli žena i její pes, kterého bránila, proto strážníci přivolali záchranku a Policii ČR, která událost došetřila.

Krvavá lázeň v koupelně

V časných ranních hodinách spěchala hlídka MP do ulice Želivského. Podle hlášení tu žena upadla v koupelně a přivodila si velmi vážné zranění s tepenným krvácením.  Z posledních sil se dovolala na rychlou záchrannou službu, uvedla adresu, jméno a upadla do bezvědomí. Hovor se přerušil a dispečerka už se nedovolala zpět. Požádala proto o pomoc městskou policii.  Hlídka našla na místě otevřené dveře bytu a v obývacím pokoji na zemi ženu v tratolišti krve. Strážníci okamžitě zaškrtili ráno na paži tlakovým obvazem. Ženu přivedli k vědomí a poté ji předali záchranářům, kteří dorazili. Městští policisté ještě asistovali při transportu zraněné do sanitky a za přítomnosti souseda zamkli a zabezpečili byt. Lékař ze záchranky vyloučil cizí zavinění i pokus o sebevraždu, vzhledem k charakteru poranění potvrdil ženinu výpověď.

JN/Jana Fričová