Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který dnešní standard splňuje.

Aktualizovat

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Sumeček africký může být králem školních jídelen v Jablonci nad Nisou

19.12.2024 | 12:46

Kuchyň školní jídelny ZŠ Šumava se stala dějištěm inspirativního setkání, jak vařit dobře a zdravě ve školských zařízeních. Zástupci jabloneckých mateřských a základních škol ochutnali pokrmy ze sumečka afrického z farmy Stračov, připravovaného v moderních konvektomatech.

„K ochutnání byla pomazánka z uzeného sumečka, salát se sumečkem, ale i sumeček smažený či marinovaný. Přítomní ocenili nejen chuťové kvality rybího masa, ale i jeho výživovou hodnotu. Všechny pokrmy byly chuťově vynikající a hlavně zdravé! Pro děti naprosto ideální volba,“ chválila prezentaci pokrmů Michala Školníková z oddělení školství jabloneckého magistrátu.

Právě jídelna šumavské základní školy se dlouhodobě zaměřuje na zdravé a vyvážené stravování svých žáků. „Kolektiv jídelny v čele s Břetislavem Fialou dokonce začal v době covidu péct vlastní chléb, který zajistil škole výjimečnost. Sortiment pečiva se neustále rozšiřuje a jeho příprava přímo ve školní jídelně je unikátní, jinde ji nenajdete,“ uvádí Školníková, podle níž byla prezentace pokrmů ze sumečka afrického dalším krokem k rozšíření nabídky chutných a výživných jídel.

Spokojená s nabídkou byla také jablonecká náměstkyně pro oblast humanitní Jana Hamplová: „Jsem nadšená, že naše školní jídelny hledají nové způsoby, jak dětem připravovat chutná a zároveň kvalitní i zdravá jídla. Je skvělé, jak se zde spojují moderní technologie, jako jsou konvektomaty, s kvalitními surovinami z lokálních zdrojů. Věřím, že podobné aktivity přispějí ke zlepšení stravovacích návyků našich dětí.”

JN/Jana Fričová