Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Také Jablonec bude v přehradě likvidovat sinice ultrazvukem

01. 08. 2019 | 12:05

Přes 300 tisíc korun uvolní Jablonec ze svého rozpočtu na likvidaci sinic ve vodní nádrži Mšeno. Ta proběhne metodou ultrazvuku v průběhu srpna, aby se tak prodloužila koupací sezóna.

JNprehradaNew
ilustrační foto

Město Jablonec nad Nisou uzavře smlouvu s libereckou společností Photon Water Technology, s. r. o. (PWT), na umístění dvou jednotek nízko výkonného rezonančního ultrazvuku, které sníží množství sinic v jablonecké přehradě a prodlouží tak koupací období. Rozhodla o tom mimořádná rada města na svém jednání ve středu 31. července. K instalaci je třeba ještě souhlas Povodí Labe, s. p., a Českého rybářského svazu. Za umístění dvojice zařízení město zaplatí 340 tisíc korun včetně monitoringu vody.

„Eliminace sinic a řas prostřednictvím ultrazvukového vysílače je metoda šetrná k životnímu prostředí, bezpečná pro ryby i ostatní vodní organizmy a nezpůsobuje únik toxinů do vody. Podle informaci společnosti PWT je ultrazvuk funkční na většinu typů sinic, řas a rozsivek i na prevenci vzniku biofilmu,“ konstatuje náměstek primátora Jakub Chuchlík.

Rozloha první nádrže jablonecké přehrady je 27 ha. Na pokrytí celé vodní plochy firma PWT použije dvě ultrazvuková zařízení s účinností na sinice i zelené řasy. Umístění ultrazvukové technologie je plánované tak, aby vliv ultrazvuku na zelené řasy i sinice překrýval pláže přehrady. „Ultrazvukový vysílač bude ponořený cca 30 cm pod vodní hladinou na plovákovém nosiči s fotovoltaickou jednotkou a ukotvený ocelovým lanem s betonovou kotvou,“ popisuje náměstek Chuchlík s tím, že se zařízení objeví na hladině do dvou týdnů po podpisu smlouvy a zůstanou do konce září.

Pro likvidaci sinic se jablonecká radnice rozhodla, když měření kvality vody v přehradě v polovině července ukázala 37 – 38 000 buněk v jednom mililitru vody. Horké počasí pak nahrávalo faktu, že množství sinic bude stoupat. Aktuálně je na dvou informačních tabulích u přehrady poblíž odběrových míst U Kiosku a U Prutu i na webu krajské hygienické stanice www.khslbc.cz u vodní nádrže Mšeno oranžový smajlík.

Se sinicemi se Jablonec poprvé potýkal v roce 2008, dočasný zákaz koupání platil v přehradě loni na konci srpna. Tehdy překročilo množství sinic limit, kdy už hrozí akutní poškození zdraví. U Kiosku tehdy hygienici naměřili 430 300 buněk/ml a na pláží U Prutu 480 900 buněk/ml, tzn. v obou případech překročila jakost vody limit III. stupně.

Princip eliminace pomocí ultrazvukového vysílače:

Sinice pociťují ultrazvukové vibrace jako turbulence vody, a nikoliv jako fyzikální nebo chemické změny. Ultrazvuk způsobuje popraskání plynných měchýřků sinic, jehož důsledkem je, že se buňky potopí, klesnou na dno, kde je nedostatek světla. Zpomalí se jejich růst a úplně se zastaví reprodukce.

Ultrazvuk poruší vnitřní plazmatickou membránu, která se oddělí od vnitřní strany buněčné stěny zelených řas. Tím dojde k přerušení průniku živin do buněk a odpadních látek ven z nich. Zelené řasy pomalu odumírají. Jakmile je plazmatická membrána odtržena od vnitřní stěny buněk, nejsou schopné udržovat vnitřní tlak a napadají je bakterie, které je ničí zevnitř.

Photon Water Technology s.r.o. (PWT)

je česká konzultační a inženýrská firma poskytující své služby v oblasti ochrany životního prostředí, vodního hospodářství, hydrogeologie, geologie, sanační geologie. V problematice řešení sinic, řas a biofilmu zastupuje společnost PWT zahraničního výrobce ultrazvukových zařízení, zároveň spolupracuje s českými výzkumnými pracovišti (Technická univerzita Liberec a Botanický ústav Akademie věd). Více na www.photonwater.com.

JN/Jana Fričová

Kvalita vody je pod dohledem hygieniků

Zvýšený výskyt sinic trápí i další přírodní nádrže v Libereckém kraji. V rybníku Bažantník v Sedmihorkách v Českém ráji kvůli nim platí zákaz koupání a na stupni tři je kvalita vody ve dvou jezerech na Českolipsku, Máchově a Hamerském. Na všech těchto místech řeší problémy se sinicemi každoročně, rybníku Bažantník a Hamerskému jezeru v boji proti nim nepomohla ani ultrazvuková technologie. Ta se letos využívá poprvé i na liberecké přehradě a podle rozborů je kvalita vody v ní zatím výborná.

Hygienici v kraji sledují kvalitu vody v 36 přírodních či umělých koupalištích v kraji, výborná není v 11 z nich. Na stupni čtyři, tedy nevhodné ke koupání, je od začátku sezony koupaliště v Chrastavě u Liberce. Důvodem je kolísavá kvalita přítoku. Mírně znečištěná, což je stupeň dva, je voda v koupalištích v Jablonném v Podještědí, Zákupech, Nedamově u Dubé na Českolipsku, Novém Městě pod Smrkem a Českém Dubu na Liberecku a Kacanovech na Semilsku.

čtk