Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Topoly nahradily olše. V Letohradské ulici se aleje dočkali, ale z vhodnějších dřevin

28. 11. 2019 | 9:09

Obyvatelé ulice Letohradská doručili jabloneckým zastupitelům petici za obnovení topolové aleje. Ta byla vykácená kvůli zdravotnímu stavu stromů a nahradila ji nová výsadba.

JNstromky
Foto: SMJ

Vykácených bylo celkem 35 topolů, z nichž 13 rostlo na pozemku SŽDC. Za vykácené stromy vysadil magistrát 24 dřevin nových. „Podle mých informací bylo odstranění aleje s ohledem na zdravotní stav topolů nezbytné, a to i vzhledem k blízkosti železniční trati, na níž je vlastník povinen zajistit bezpečnost. Ani nesouhlas občanů s kácením nezbavuje vlastníka, tedy město nebo správu železničních cest, odpovědnosti uložené zákonem, tedy zajištěním bezpečnosti a ochrany zdraví,“ říká primátor města Jiří Čeřovský.

„Vzhledem k tomu, že alej je velmi blízko železniční trati, nově se tu vysázely olše šedé, kultivar Aurea, který dorůstá menších rozměrů, dosáhne zhruba 8 – 10 metrů výšky, což byla jedna z podmínek SŽDC,“ informuje vedoucí oddělení správy veřejné zeleně Štěpánka Gaislerová. Jablonečtí radní proto vzali petici obyvatel z Letohradské na vědomí a potvrdili předchozí usnesení rady z října 2018.

JN/Jana Fričová