Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Turisté v Bedřichově se nedostanou přes hráz přehrady na Černé Nise, začala její oprava

05. 06. 2019 | 11:01

Pěší ani cyklisté se nedostanou přes hráz jizerskohorské přehrady na Černé Nise v Bedřichově. Uzavřená je od úterý, začala její oprava. ČTK to dnes řekl hrázný přehrady Petr Noswitz. Oprava hráze bezmála za 17 milionů korun bez daně potrvá do podzimu příštího roku, neboť pracovat tam lze kvůli náročným klimatickým podmínkám jen asi šest až sedm měsíců v roce. Přehrada se vypouštět nebude.

černaNIsaJIzerky
Foto: www.jizerske-hory.cz

Bedřichovská přehrada a její okolí je oblíbeným cílem turistů, nachází se ve druhé a třetí zóně Chráněné krajinné oblasti Jizerské hory. Je také nejvýš položenou přehradou v republice s výjimkou horní nádrže přečerpávací elektrárny Dlouhé stráně. Pro toho, kdo přijde až k hrázi, náhradní cesta vede kolem přehrady. "Nejlepší je, když pokračuje po povalovém chodníku dál podél vody za přehradu. Stejně většina lidí směřuje na Novou Louku, tak je to nejlepší tímto směrem," uvedl Noswitz.

Přehrada je součástí soustavy retenčních nádrží, které byly v podhůří Jizerských hor vybudovány v letech 1902 až 1911. Poslední větší oprava bedřichovské hráze se dělala v 50. letech minulého století. Na délku má hráz 340 metrů a ve špatném stavu je železobetonová deska v koruně, kterou prosakuje voda. Musí se celá demontovat asi do půl metru hloubky a dát nová izolace. Díky rekonstrukci dostane povrch původní podobu, už nebude železobetonový. "Budou se tam dávat kostky, tak jako před 100 lety, když přehradu postavili," dodal hrázný.

čtk