Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Ukliďme Česko, ukliďme Jablonec nad Nisou: Politici a úředníci půjdou dát do pořádku vybrané lokality

02. 04. 2024 | 8:14

Statutární město Jablonec nad Nisou se zapojí do celorepublikové dobrovolnické úklidové akce Ukliďme Česko. Zástupci vedení města spolu s pracovníky odboru městské ekologie a dalších magistrátních odborů půjdou uklidit vybrané lokality.
 

uklidDětipodzim
archivní ilustrační foto

„Ukliďme Česko je dobrovolnická akce, jejímž cílem je uklidit černé skládky a nepořádek po celé České republice a zviditelnit problém nesprávného nakládání s odpady.  Do úklidových prací se zapojí i několik skupin dobrovolníků v Jablonci nad Nisou. Široká veřejnost se prostřednictvím vlastní iniciativy a zážitku seznámí se závažností výskytu černých skládek a odpadu jak v přírodě, tak ve městě,“ připomíná jablonecká náměstkyně pro životní prostředí a strategii města Lenka Opočenská, a dodává: „Jablonecký magistrát se k úklidové akci připojí v pátek 5. dubna. Za vedení města se do úklidu zapojím já a náměstkyně Jana Hamplová spolu s pracovníky odboru městské ekologie, uklízet budeme veřejné prostranství v centru města a okolí. Připojit se samozřejmě může i široká veřejnost.“

„Vždycky po zimě je třeba uklidit zahradu a připravit se na příchod jara. A celé město Jablonec je pro nás tzaková  jedna velká zahrada. Domnívám se, že podobné akce jsou velmi důležité, a proto jsem se rozhodla zapojit,“ doplňuje jablonecká náměstkyně pro oblast humanitní Jana Hamplová.  

Srdcem akce jsou dobrovolní organizátoři místních úklidů. „To jsou lidé, kteří se chopí zodpovědnosti a zorganizují úklid v místě, které si sami určí, a po celou dobu se pak starají o hladký průběh úklidu,“ konstatuje Ludmila Rosenbaumová z oddělení cirkulární ekonomiky jabloneckého magistrátu.

Letošním hlavním dnem jarního úklidu je sobota 6. dubna. „Místní organizátoři si však mohou naplánovat úklid kdykoli.  Veškeré informace najdete na webu www.uklidmecesko.cz.  Tam je i návod, jak se jarního úklidu zúčastnit v roli dobrovolníků i organizátorů,“ doplňuje Rosenbaumová.

Pokud se někdo rozhodně do úklidu města zapojit, stačí kontaktovat Ludmilu Rosenbaumovou (rosenbaumova@mestojablonec.cz) a nahlásit účast. „Pokud se rozhodnete místní úklid zorganizovat, můžete si vyžádat pytle na odpad a nahlásit lokalitu i termín úklidu, abychom zajistili svoz sesbíraných odpadů,“ uzavírá Ludmila Rosenbaumová.

JN/Jana Fričová