Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V architektonické soutěži na školku vybírali v Jablonci nad Nisou z 28 návrhů

23. 06. 2023 | 17:55

V otevřené architektonické soutěži na novou mateřskou školu vybírali v Jablonci nad Nisou z 28 návrhů. Jako nejlepší ocenila odborná porota návrh sdružení architektů Martina Vančury, Anny Koukolové a Ateliéru Za Mák, který je podle porotců elegantní, nadčasový a zároveň ekonomický, racionální a uměřený, řekl dnes novinářům náměstek primátora pro rozvoj Jakub Chuchlík (Piráti).

dětiíMalé NáručTurnov
archivní ilustrační foto

Novou školku za 120 milionů korun chce radnice dokončit do roku 2026.

"Všech 28 návrhů, které se sešly, mělo dobrou kvalitu, nebylo to vůbec jednoduché rozhodování, nebyl tam žádný návrh, který by vyčníval nad ostatní. Důležitým aspektem byly provozní náklady, energetická náročnost. Vítězný návrh je vlastně poměrně střídmý, jeho kvalitou je asi to, že se chová velmi městotvorně. Využívá terénního rozdílu a v horním podlaží na jedné úrovni má všech šest tříd mateřské školky s přímým napojením na zahradu," doplnil Chuchlík.

Do přízemí budovy umístili architekti tělocvičnu a místnost pro volnočasové kroužky, což umožňuje samostatný provoz této části budovy. Předmětem architektonické soutěže bylo podle Chuchlíka nejen řešení samotné novostavby mateřské školy, ale také zahrady a nejbližšího okolí. "Tím, že architekti posadili budovu na okraj pozemku, tak velká část zahrady zůstane volná a nezastavěná. Součástí týmu byl krajinářský ateliér, a součástí návrhu tak bylo i dobré řešení školkové zahrady," dodal.

Na druhém místě skončil v soutěži návrh kanceláře Projektil Architekti, kde porota ocenila vysokou architektonickou kvalitu a úsporný objem, autoři třetího návrhu, Hejdová Duba architekti, zase podle poroty dobře zvolili umístění i kompaktní řešení budovy. Vítězný návrh ocenilo město půl milionem korun, autoři druhého a třetího si odnesli 300.000 korun, respektive 200.000 korun. " Porota rozhodla udělit ještě tři další odměny v celkové sumě 100.000 korun," dodal Chuchlík. Všechny návrhy chce město představit veřejnosti na výstavě a připraví také katalog.

Nová školka vyroste u přehrady na místě Svobodné školy, která se z areálu stěhuje, a také na místě speciální školky, která je detašovaným pracovištěm MŠ Palackého. "Po několika variantách prověření využití stávajících objektů jsme dospěli k tomu, že bude nejvhodnější areál zbourat a postavit znova. Ty stavby vznikaly v minulosti v akci 'Z' a dispozičně, konstrukčně ani stavebně-technicky nejsou v dobrém stavu," řekl Chuchlík. Nové výstavbě tak bude předcházet jejich demolice.

čtk