Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Jablonci bude od února 2023 dalších pět let jezdit ČSAD Slaný ze skupiny ICOM Transport

24. 11. 2021 | 9:36

Městskou hromadnou dopravu v Jablonci nad Nisou zajistí od února 2023 na dalších pět let společnost ČSAD Slaný ze skupiny ICOM Transport. Druhé největší město kraje za dopravu zaplatí včetně DPH přes 376,5 milionu korun, to je 54,97 koruny za kilometr. Cena je tak téměř o čtvrtinu vyšší než ta, za niž v současné době jezdí Umbrella Coaches and Buses. Podle registru smluv podepsalo vedení města smlouvu s dopravcem v úterý 23. listopadu.

slaný
Foto z www.dnoviny.cz

Podle serveru Zdopravy.cz Jablonec uzavřel kontrakt jen krátce poté, co skončilo řízení u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Na něj se obrátila společnost BusLine MHD Jablonecko, která v soutěži podala druhou nejlevnější nabídku. ÚOHS již stížnost pravomocně zamítl i v rozkladu, jak vyplývá z rozhodnutí, které má k dispozici. Nabídky podalo v soutěži šest firem s cenami od 54,97 Kč do 67,41 koruny za kilometr.

Veřejnou soutěž na zajištění MHD a přilehlém okolí od února 2023 do konce ledna 2028 vyhlásili v Jablonci v polovině června. Radnice chtěla původně najít dopravce na deset let. "Na základě předběžných tržních konzultací a diskusí s odborníky byla nakonec zakázka zkrácena na pět let," řekl tehdy ČTK primátor Jiří Čeřovský (ODS). Nabídková cena tvořila 80 procent hodnocení, komise zohlednila také podíl ekologicky šetrných vozidel a průměrné stáří vozového parku.

Nový dopravce by měl ročně najezdit 1,37 milionu kilometrů, což je zhruba o tři procenta méně než dnes. Z jízdního řádu byla vyjmuta linka 115 z Jablonce do Rychnova, kterou převezme Liberecký kraj. Díky tomu se mimo jiné snížily také požadavky na počet vozů, dopravce jich musí mít k dispozici 29 místo současných 30.

Zajištění veřejné dopravy řeší v Jablonci už několik let. Na začátku roku 2019 vypsala radnice desetiletý tendr, kvůli průtahům a sérii námitek a připomínek, které také řešil soud i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, ale město nakonec soutěž zrušilo. V poptávkovém řízení pak podal nabídku jen dlouholetý místní dopravce BusLine MHD Jablonecko. Zastupitelé ji odmítli, cena 55,96 koruny za kilometr se jim zdála příliš vysoká.

Řízení pak Jablonec zopakoval, dostal osm nabídek, nejlevnější byla Umbrella Coaches and Buses s cenou 44,56 Kč za kilometr. Jezdí od 1. února, zakázku získal dopravce na dva roky.

čtk