Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Jablonci dokončují další mateřskou školu, která přivítá děti v únoru. V úterý 10. prosince se uskuteční mimořádný zápis

06. 12. 2019 | 15:35

V Jablonci nad Nisou dokončují další mateřinku. Na zahradě školky v Arbesově ulici vyrostla kontejnerová školka pro dalších 44 dětí. Sloužit začne od února příštího roku. V úterý 10. prosince se proto uskuteční mimořádný zápis, řekla dnes ČTK mluvčí magistrátu Jana Fričová. Výstavba nového pavilonu přišla na 36 milionů korun, zhruba 85 procent potřebných peněz se radnici podařilo získat z evropských a státních fondů.

děti games-2801332 960 720
Ilustrační foto

Nový pavilon vyrostl na místě, kde původně stával domek školníka. "Jde o kontejnerovou stavbu ve tvaru L zakotvenou na základové desce, ve které jsou dvě třídy pro 20 a 24 dětí včetně šaten a sociálního zařízení," řekl k projektu náměstek primátora pro rozvoj Petr Roubíček (ODS). Zázemí a šatny mají v novém objektu také učitelky, nová školka je navíc bezbariérová. "Odstraněnou zeleň jsme nahradili novou výsadbou tak, aby postupně odclonila zahradu mateřské školy od provozu v Arbesově ulici," dodal.

Od 1. února bude školka připravená přijmout děti, proto radnice vyhlásila mimořádný zápis na 10. prosince od 13:00 do 17:00. Nové třídy jsou určené všem předškolním dětem od tří do šesti let. "K zápisu mohou přijít i rodiče dětí, které dovršily tří let během podzimu, nebo třetí narozeniny teprve oslaví v průběhu zimy či jara. Nelze však přijmout děti, kterým ještě nebyly ani dva roky," doplnila Zuzana Brodská z oddělení školství jabloneckého magistrátu.Mateřská škola Díky zvýšení kapacity mateřských škol v této lokalitě bude podle náměstka primátora Davida Mánka (ANO) možné od příštího školního roku zrušit odloučené pracoviště Mateřské školy Mechová, které v posledních letech pomáhalo zajistit místa pro děti ze čtvrti Mšeno. "Pracoviště však zabíralo prostory školní družiny při Základní škole Mozartova 24. Vzhledem ke zvýšení počtu dětí v prvních třídách základní školy je teď nutné vrátit prostory základní škole," doplnil Mánek.

Město má kolem 1650 míst v mateřských školách, z toho bylo zhruba 170 dětí mladších tří let. Zájem o umístění mladších dětí roste.

čtk