Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Jablonci nad Nisou pokračují jednání o koalici, k žádné dohodě zatím nedospěla 

26. 09. 2022 | 15:01

V Jablonci nad Nisou pokračují jednání o nové radniční koalici, k žádné dohodě zatím nedospěla, potvrdili dnes na dotaz ČTK lídři nejsilnějších stran. Volby vyhrálo ANO a má devět mandátů ze 30 v zastupitelstvu, porazilo ODS, která od roku 1994 volby ve druhém největším městě Libereckého kraje vždy vyhrávala.

JNmobilita3
archivní ilustrační foto

Občanští demokraté získali jen pět míst. K pokračování koalice ODS a ANO, která město vedla poslední tři roky, to nestačí, k vytvoření koalice bude třeba nejméně tří subjektů.

"Jednání pokračují, jednáme s ostatními subjekty, které se do zastupitelstva dostaly, a zjišťujeme podmínky, za jakých by mohla koalice vzniknout," řekl ČTK lídr vítězného hnutí ANO a kandidát na primátora David Mánek, který si dokáže představit pokračování spolupráce s ODS. Do zastupitelstva se dostaly ještě SPD, Piráti a Společně - KDU-ČSL a Zelení, kteří mají shodně po čtyřech mandátech, tři místa v zastupitelstvu získali v Jablonci Starostové pro Liberecký kraj a poslední místo získalo uskupení Pro Jablonec.

Jabloneckou ODS prohra po 28 letech zaskočila. "Je to šok, čekali jsme, že se projeví celostátní politika, ta nám určitě moc nepomohla, ale že to dopadne takhle, jsem nečekal, a že takhle vyroste SPD v Jablonci, také ne," řekl ČTK v reakci na výsledek voleb lídr kandidátky ODS Miloš Vele. I on dnes potvrdil pokračující jednání, dohodnout se na vytvoření koalice podle něj ještě nějakou dobu potrvá. Výsledek podle něj zřejmě v tomto týdnu nebude.

Ve městě s 45.000 obyvateli zvítězila před čtyřmi lety ODS, když pro ni hlasovalo 22,33 procenta voličů. Získala osm mandátů ze 30, přesto se jí nepodařilo sestavit koalici. Sestavilo ji druhé ANO, které tehdy získalo o mandát méně. Třetí Piráti měli pět zastupitelů, čtyři získalo Společně pro Jablonec. Do zastupitelstva se v minulých volbách dostali také tři zástupci uskupení Starostové pro Liberecký kraj, dva za Novou budoucnost pro Jablonec a jeden z SPD.

Bezprostředně po volbách se v roce 2018 na koalici dohodlo ANO s Piráty, uskupením Společně pro Jablonec a připojil se i jeden ze dvou zastupitelů za Novou budoucnost pro Jablonec. Koalice měla 17 mandátů, primátorem byl Milan Kroupa (ANO), vydržela ale sotva rok. Na podzim 2019 zastupitelé Kroupu, který vystoupil z ANO, odvolali. ANO se dohodlo na nové spolupráci s vítěznou ODS, podpořili ji také Starostové. Kroupu v čele města nahradil občanský demokrat Jiří Čeřovský. Ten už letos do zastupitelstva nekandidoval, rozhodl se politiku úplně opustit.

čtk