Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Jablonci nad Nisou pokračují v obnově drobných památek. Město investuje do oprav každoročně statisíce korun

22. 10. 2019 | 5:17

V Jablonci nad Nisou pokračují v obnově drobných památek. Město do jejich oprav a restaurování dává každoročně statisíce korun, další peníze se mu daří získávat od ministerstva kultury nebo obrany. Nedávno se slavnostního požehnání dočkala zrestaurovaná socha sv. Jana Nepomuckého, na odhalení čeká také obnovený Háj hrdinů v Jabloneckých Pasekách nebo obnovený památník obětem první světové války v Lukášově.

jablonec 2019-10-14 sveceni socha nepomucky sokoli 2
Foto: zdroj: www.mestojablonec.cz

"Sloup se svatým Janem z Nepomuku v barokním stylu nechal na kraji svých pozemků postavit sedlák a švec Josef Johannes Seidl v roce 1752, socha sama ale může být mnohem starší," řekl dnes ČTK tajemník jabloneckého magistrátu a vlastivědný badatel Marek Řeháček. Ještě před pár lety vězela socha v zahradě zarostlá křovím až po ramena, svatozář s pěti zlatými hvězdami typickými pro sochy světce měla strženou kolem krku. Oprava sochy a okolí si vyžádala 378.000 korun, 80.000 dalo ministerstvo kultury.

Jan Nepomucký na křižovatce ulic Sokolí, Malé a Jánské ale není jedinou památkou, která se dočkala obnovy. "Už 30. listopadu se veřejnosti poprvé představí obnovený Háj hrdinů v lese za Domovem důchodců v Jabloneckých Pasekách," uvedla mluvčí magistrátu Jana Fričová. Místo s pomníky, které mělo připomínat padlé hrdiny první světové války, dal v roce 1916 vybudovat provozovatel tehdejšího sanatoria - drážďanský lékař Georg Glettler. Za první světové války se tu zotavovali ranění vojáci. Po druhé světové válce potkal háj podobný osud jako jiné památky v česko-německém pohraničí - místo bylo zničeno a hlavní obelisk stržen.

U příležitosti Dne veteránů 11. listopadu bude slavnostně odhalen i obnovený památník obětem první světové války v Lukášově. Původně stál na kraji dnešní ulice Československé armády, později byl přemístěn do parčíku, který vznikl u napojení Lukášovské ulice na ulici Československé armády. Z původního pomníku zbyl na místě poškozený sokl, dostal nové základy a podle původní dokumentace dalo město zhotovit kopii pomníku. Na pomník se vrátily původní nápisy, jména padlých z první světové války a také dodatek se jmény obětí z let 1939 až 1945.

čtk