Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Jablonci nad Nisou začal 11. ročník výstavy skla a bižuterie Křehká krása. Potrvá do neděle

04. 08. 2022 | 15:18

V Jablonci nad Nisou dnes začal 11. ročník výstavy skla a bižuterie Křehká krása, potrvá do neděle. Svou produkci tu předvádí, ale také prodává 40 výrobců perlí, bižuterie, skla a vánočních ozdob. Organizátoři věří, že se po dvou letech návštěvnost vrátí na předcovidovou úroveň. V roce 2019 prošlo areálem za čtyři dny rekordních 13.600 návštěvníků, loni jich byla kvůli koronavirovým omezením zhruba polovina.

bižu
Foto z FB Liberecký kraj

"Covidová doba bižuterii těžce poznamenala, na začátku roku jsme byli zhruba na polovině obratu let 2018 nebo 2019, v posledních měsících jsou tady ale náznaky oživení. Jednak se hodně oživil zahraniční obchod a v poslední době vidíme i nárůst v oblasti obsluhy turistů," řekl ČTK u příležitosti zahájení přehlídky Pavel Kopáček, předseda představenstva Svazu výrobců skla a bižuterie, který je hlavním organizátorem.

Rostoucí zájem turistů dokládá podle Kopáčka i nově otevřené bižuterní centrum v Jablonci nad Nisou. V bývalé budově Jablonexu v Palackého ulici musel svaz svůj Palace Jablonec kvůli vysokému nájmu na začátku roku uzavřít. Od června funguje v bývalém Domě nábytku v centru města jen pár kroků od výstaviště a muzea skla a bižuterie nový Křišťálový ráj. "Za ty dva měsíce tudy prošlo 3500 zákazníků a jsme na tom o šest procent lépe než v roce 2019, jsme přesvědčeni o tom, že je to i polohou v centru města," dodal Kopáček.

Výstava Křehká krása se v Jablonci poprvé uskutečnila v roce 2012, organizátoři tak chtěli navázat na tradici mezinárodních výstav skla a bižuterie z 60. až 80. let minulého století. Přehlídka nabízí i několik novinek. "Významné výrobce vánočních ozdob představuje Festival vánočních ozdob, na několika stáncích prezentujeme nový koncept zaměřený na oděv a doplněk," řekl Kopáček. Rozšířený je program zaměřený na ukázky sklářských a bižuterních technik, v němž se představují špičkoví výrobci ve svém oboru.

Generálním partnerem výstavy se poprvé stalo město Jablonec. "Křehká krása je jednou z nejvýznamnějších akcí nejen v rámci regionu, ale celé České republiky, a je rozhodně jednou z nejvýznamnějších událostí podporujících turistický ruch v Jablonci nad Nisou," řekl náměstek primátora David Mánek (ANO). I proto podle něj město projekt finančně podpořilo, městská společnost Kultura Jablonec navíc zajišťuje doprovodný program.

Z pozice spoluorganizátora do role partnera se po deseti letech přesunulo Muzeum skla a bižuterie. Zatímco v minulých letech tak vstupenka na Křehkou krásu otevírala návštěvníkům i muzeum, letos tam budou muset lidé vstupné zaplatit. Zatímco běžné vstupné do muzea ale od července zdražilo na 120 korun, návštěvník se vstupenkou z Křehké krásy dostane slevu a bude platit 80 korun. "Nutí nás k tomu hospodářská situace, jen za energie jsme v prvním pololetí dali 1,4 milionu korun, loni za celý rok to bylo 1,18 milionu," doplnila ředitelka muzea Milada Valečková.

čtk