Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Jablonci nastraží v ulici Za Plynárnou odchytovou klec na divoká prasata, přístup k ní je zakázán

28. 06. 2023 | 18:27

V Jablonci nad Nisou ve čtvrtek nastraží odchytovou klec na divoká prasata v ulici Za Plynárnou. Myslivci do ní zatím dali krmení, aby divočáky naučili do klece chodit. Vstup do ulice je zakázán, lidé to ale zatím moc nerespektovali, do klece dokonce pouštěli psy nebo děti. Teď bude policie za porušení zákazu vstupu rozdávat až dvoutisícové pokuty. Navíc hrozí, že pes nebo dítě v kleci uvíznou, řekla ČTK mluvčí magistrátu Jana Fričová.

klec kamera-klec-člověk
Foto: JN

Odchytovou klec pořídili v Jablonci loni na podzim jako jeden z prostředků, který měl pomoci snížit počty černé zvěře ve městě. Na divoká prasata naráželi téměř denně i za bílého dne obyvatelé hlavně v Horní Proseči, ale také z dalších lokalit, jako je Dolina, Bartlův vrch, Brandl, Žižkův Vrch nebo Dobrá Voda. Loni na přelomu listopadu a prosince se podařilo do klece odchytit tři kusy. Protože ale lidé ke kleci chodili na procházky a děti si v ní hrály, přesunuli ji myslivci hlouběji do lesa.

Teď se myslivci snažili zvířata znovu přilákat, aby si na klec i na vstup do ní zvykla a nebála se. "To se podařilo, divoká prasata se u klece střídavě pohybují již od odpoledních hodin, přes noc až do rána," doplnila Petra Němečková, která má na jabloneckém magistrátu na starost lesy, myslivost a rybářství. Fotografie z fotopasti ukázaly, že ke kleci pravidelně chodí 12 selat se dvěma bachyněmi a pět větších už bez doprovodu dospělých kusů.

Ředitel městské policie Michal Švarc upozornil, že strážníci budou na dodržování zákazu vstupu dohlížet a budou jeho porušování pokutovat. Lidé se podle něj chovají nezodpovědně a neuvědomují si, že při střetu s bachyní, která má mladé, jim hrozí velké nebezpečí. "Viděl jsem ošetřování dvou loveckých psů, které těžce zranil divočák, a přijde mi jako obrovský hazard od rodičů pouštět tam děti a pouštět je do té klece," řekl Švarc.

Radnice dělá vše proto, aby stavy divočáků snížila. "Pokud ale nebude veřejnost vycházet vstříc našim pravidlům a prosbám, bude se chovat bezohledně a nebude s námi spolupracovat, stav divokých prasat se nikdy snížit nepodaří," zdůraznila Němečková. Od začátku aktuální lovecké sezony, která trvá od 1. dubna 2023 do 31. března 2024 se podle ní podařilo v honitbě odlovit 15 divokých prasat. Počty odlovených zvířat podle ní každým rokem rostou, zatímco v sezoně 2019/2020 myslivci složili 39 kusů, minulou sezonu jich bylo 80.

čtk